Svijet životinja

Kako okupati psa bez šampona i tokom zime?

Kako okupati psa bez šampona i tokom zime?
Foto: Pixabay | Kako okupati psa bez šampona i tokom zime?

Kupanje psa bitan je dio odgovornosti vas kao vlasnika. Međutim, to nije uvijek lagan zadatak, pogotovo ako vaš pas baš i ne voli vodu ili ako je vrijeme vani manje nego privlačno.

U nastavku saznajte kako kupati psa.

Kako kupati

Prvi korak do uspješnog kupanja je pravilna priprema. Unaprijed prikupite sve potrebne potrepštine, uključujući šampon za pse, peškire, prostirku koja se ne kliže i poslastice za motivisanje. Počnite s četkanjem dlake vašeg psa kako biste uklonili višak.

Ovo ne samo da čini kupku učinkovitijom, već i smanjuje mogućnost začepljenja odvoda.

Nježno uvedite svog psa u prostor za kupanje, dopuštajući mu da se ugodno osjeća u okolini. Koristite mlaku vodu jer su psi osjetljivi na ekstremne temperature. Temeljno natopite psa, u početku izbjegavajući glavu. Šampon nanesite pjenom od vrata prema dolje, a posebnu pažnju obratite na područja sklona neugodnim mirisima, poput stomaka i šapa. Temeljno isperite psa, pazeći da nema ostataka sapuna.

Kako okupati psa bez šampona?

Dok je obični šampon za pse dizajniran za održavanje zdravlja dlake vašeg ljubimca, postoje slučajevi u kojima biste mogli okupati psa bez upotrebe tradicionalnog šampona. Kod pasa s osjetljivom kožom ili alergijama razmislite o korištenju hipoalergene alternative ili alternative na bazi zobene kaše.

Alternativno, kupka samo s vodom može pomoći u uklanjanju prljavštine bez iritacije. Obavezno se posavjetujte sa svojim veterinarom ako ste zabrinuti oko vrste šampona koji ćete koristiti.

Kako kupati psa, a da ne smrdi?

Kako bi vaš pas između kupanja mirisao svježe, razmislite o korišćenju maramica za kućne ljubimce ili suvih šampona. Ovo je posebno zgodno tokom zimskih mjeseci kada kupke na otvorenom možda nisu izvodljive. Redovno četkanje takođe može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa, sprečavajući nakupljanje prljavštine i ulja u dlaci vašeg psa.

Kako okupati psa zimi?

Kupanje vašeg psa zimi zahtijeva neka dodatna razmatranja. Pobrinite se da prostor za kupanje bude topao i bez propuha te koristite mlaku vodu, kako biste spriječili da vašem psu bude previše hladno. Neka vrijeme kupanja bude kratko i pripremite dovoljno peškira da temeljno osušite svog ljubimca.

Ako kupanje na otvorenom nije opcija, razmislite o korišćenju šampona za pse koji se sam zagrijava ili se odlučite za alternativu kupanja bez vode.

Koliko često kupati psa?

Učestalost kupanja pasa zavisi od raznih faktora, uključujući pasminu vašeg psa, vrstu dlake i način života. Uopšteno, većina pasa ima koristi od kupanja svaka  dva ili tri mjeseca. Međutim, neke pasmine s masnom dlakom mogu zahtijevati češće kupanje, dok ga druge možda trebaju samo nekoliko puta godišnje. Posavjetujte se sa svojim veterinarom kako biste odredili najbolji raspored kupanja za vašeg ljubimca.

Kako kupati psa koji ne voli vodu?

Ako vaš pas ima averziju prema vodi, bitno je da kupanju pristupite sa strpljenjem i pozitivnim ohrabrenjem. Započnite s postepenim upoznavanjem psa s vodom, koristeći poslastice i pohvale kako biste stvorili pozitivnu asocijaciju. Razmislite o upotrebi nježnog raspršivača ili kante vode umjesto pune kupke.

Učinite to iskustvo ugodnim za svog psa i s vremenom će možda postati spremniji za prihvatanje procesa, prenosi krenizdravo.dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije