Svijet životinja

Kako poboljšati ishranu mačkama?

Kako poboljšati ishranu mačkama?
Foto: Unsplash | Kako poboljšati ishranu mačkama?
N.N.

Mačke su po prirodi mesojedi, međutim, prema mišljenjima stručnjaka, one preko mesa ne mogu dobiti sve neophodne materije za organizam, pa se savjetuje da unose i vlakna.

Njihova ishrana treba prevashodno da se bazira na proteinima i mastima iz mesa, a na selima se još uvijek mogu vidjeti neke od njih koje jure miševe, guštere i u zasjedi čekaju manje ptice kako bi ih ulovile. Stručnjaci tvrde da to ne znači da ne treba da jedu povrće, jer ukoliko je pažljivo odabrano ono im može obezbijediti specifične hranljive materije.

Ukoliko mačka želi da jede povrće, prije svega treba uzeti u obzir njihovu starosnu dob kako tvrde veterinari. Potrebe tek rođenog mačeta i starije mačke po pitanju ishrane uopšte nisu iste, jer kod nekih hroničnih ili akutnih zdravstvenih problema može postojati potreba za specifičnim dijetama na osnovu načina na koji njihova tela vare hranu i apsorbuju hranljive materije.

Preporuka je da nakon što se mačići odviknu oko 8. nedelje od maminog mlijeka, uvede hrana koja omogućava jak imuni sistem i stalni rast. Drugim riječima, puno proteina, zdravih masti i po malo kalcijuma, dok bi povrće trebalo izbjegavati. Odrasle mačke su već fleksibilnije kada je uvođenje novih namirnica u pitanju, a svakako bi i dalje trebale da piju puno vode i da unose dosta proteina. Ipak, već u ovom periodu se mogu polako uvesti vlakna u njihovu ishranu, a veterinari tvrde da je ovo posebno korisno kada su kućne mačke u pitanju jer će im to pomoći da se duže osećaju site i manje prejedaju. Ali dodaju da neke rase, poput mejn kuna sazrijevaju tek sa tri godine.

Starijim mačkama - od 11 godina i više, potrebna je ishrana zasnovana na zdravstvenim stanjima. One imaju tendenciju da postanu manje pokretne, a istovremeno da gube na tjelesnoj masi, stoga je veoma važno da kod veterinara provjerite šta je njena idealna kombinacija. Ali ukoliko je zdrava i veterinar smatra da može da jede povrće u obzir dolaze šargarepa, celer, bundeva, špinat , batat, tikvica, brokoli, grašak i zelena boranija. Koje ne treba da bude prženo u ulju, začinjeno ili preliveno sosom, već servirano sirovo ili kuvano na pari tako da bude mekano i lako za žvakanje.

(Informer)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije