Svijet životinja

Kako spremiti ljubimca za hladne dane?

Kako spremiti ljubimca za hladne dane?
Foto: N.N. | Kako spremiti ljubimca za hladne dane?

Jesen je doba godine koje mnogi vole, kako zbog prelijepih boja, tako i zbog predaha nakon paklenih vrućina.

Međutim, vašem četvoronožnom prijatelju novo godišnje doba može zakomplikovati život. Ipak, u pitanju su sitnice kao što su manja fizička aktivnost, alergije, češća kupanja, hladnoća, ali sve se one lako mogu prevazići, nakon čega vam ostaje samo da uživate.

Alergije

Ugrejani stanovi, slabija provjetrenost i povećana vlažnost vazduha idealni su uslovi za razvoj grinja i ostalih alergena koji mogu da maltretiraju vašeg mezimca u predstojećim danima. Najčešće su kožne alergije, ali mogu nastati i respiratorne, pa su simptomi kao što su učestalo kijanje, pojačan sekret, hrkanje i otežano disanje razlozi da posjetite veterinara.

Prehlade

Kako su dani hladniji i kišovitiji veće su šanse da se vaš mezimac prehladi. Ovo se vrlo lako prevazilazi. Naime, kao što vi za sebe odabirate topliju odjeću, obucite i njima kaputić ili džemper, a verujte biće simpatičniji nego ikada. Simptomi prehlade slični su onima koji nastaju pri respiratornim alergijama s tim da se može javiti i povišena telesna temperatura i dijareja. Dakle, ako ih primijetite idite pravo kod veterinara.

Grijalice mogu biti opasne

Prelazni periodi u grejnoj sezoni mogu biti nezgodni jer centralno grijanje nije na maksimumu, a u stanovima postaje sve hladnije. Zato se mnogi odlučuju za dodatna grijna tijela. Ovo je na mjestu, ali povedite računa o tome da se vaš mezimac ne mota previše oko grejalica kako ne bi zadobio opekotine, a posebno obratite pažnju na njihovu opasnu naviku da grickaju kablove.

Vaši lijekovi za njih su otrov!

Artritis je problem koji ljude posebno počinje da maltretira u hladnim danima. Lijekovi, kao što je paracetamol, koje tada pijete da sebi olakšate nikako ne smeju doći do vašeg mezimca jer prave izuzetno opasna oštećenja jetre.

Kada je hladno potrebno im je više kalorija

Za razliku od ljeta koje “ubija” apetit, jesen ga povećava. Ne branite svom mezimcu da jede više jer mu je tada potrebno više kalorija. Ako se plašite da će se ubuciti, možete ga odvesti kod veterinara koji će mu prepisati režim ishrane, nakon čega ćete biti mirni.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije