Svijet životinja

Kako spriječiti psa da krade hranu sa stola

Kako spriječiti psa da krade hranu sa stola
Foto: Pexels/Ilustracija | Kako spriječiti psa da krade hranu sa stola

Da li vaš pas "surfuje" kuhinjskim pultom kako bi ugrabio ostatke hrane? Da li je uobičajeno da pas krade grickalice iza vaših leđa? Možda imate psa koji uzima sendviče ili zalogaje hrane pravo iz vašeg tanjira?

Ako pas uzima hranu sa stola, to može da bude i opasno. Lukavi i prepredeni ljubimci koji sami uzimaju da pojedu ono što im se svidi rizikuju da unesu u stomak nešto što je za njih toksično ili da se povrijede.

Zbog čega neki psi kradu hranu i kako ih spriječiti da to rade?

Zašto psi kradu hranu

Osnovni instinkt psa je da pronađe sebi obrok. Ovaj nagon je posebno razvijen kod pasa kojima je nabavka hrane na bilo koji način bila navika dok su živjeli u lošim uslovima. Ali, ako pas dobija dovoljno hrane i potom krade dodatne zalogaje, trebalo bi da se posavjetujete sa veterinarom, kako biste isključili zdravstvene probleme koji bi bili razlog neutoljive gladi.

Ipak, najčešći razlozi zbog kojih pas krade ljudsku hranu nisu zdravstvene prirode, što bi mnogi vlasnici rekli: psi su jednostavno takvi i uvek mogu da jedu.

Ostali razlozi zbog kojih pas krade hranu su njena dostupnost, dosađivanje psa, nedostatak vaspitanja i obuke ili oponašanje drugih kućnih ljubimaca koji kradu hranu.

Da li treba kažnjavati psa koji krade hranu

Ne treba kažnjavati ljubimca zbog krađe hrane! Da biste spriječili psa u ovom "lopovluku", posavjetujte se sa stručnjakom o tehnikama treninga koje uključuju mnogo pohvala, nagrada i neizbežnih poslastica.

Kako spriječiti psa da krade hranu

Postoji mnogo načina da odvratite psa od krađe hrane.

Prevencija je možda najdelotvornija: držite hranu van domašaja ljubimca i tako ćete suzbiti iskušenje psa. Ako je psu onemogućeno da bilo šta dohvati, neće imati potrebu da pomisli kako je to njemu bilo namijenjeno.

Aktivnost i zabava zahtijevaju mnogo energije: psi uživaju u igranju i trčanju i kad se dobro umore, neće im pasti na pamet da se pentraju i dovijaju kako bi krali hranu. Ukoliko pas ima dovoljno igračaka i zabave, neće mu biti potrebno da krade grickalice i drugu hranu sa stola.

Ometanje i preusmjeravanje pažnje jedna je od najčešće primjenjivanih taktika prilikom rješavanja ovog problema. Ako primjetite da pas vreba hranu sa vašeg tanjira, zadajte mu komandu da legne ili da donese igračku. Ukoliko pas nije prošao obuku poslušnosti, ovakav način odvraćanja pažnje biće teže primjenjiv.

Svakodnevna rutina hranjenja može da bude efikasna u pogledu odvraćanja psa od krađe hrane. Nahranite ljubimca neposredno prije vašeg obroka: pas će najvjerovatnije ostati pored vas sa namjerom da "izmoli" još koji zalogaj, ali neće biti toliko gladan da po svaku cijenu nešto ukrade sa stola. Osim toga, psu treba da ostavljate hranu svakodnevno na istom mjestu, kako bi naučio da poveže to mjesto sa obrokom.

Pomoć profesionalca u odvikavanju psa od krađe hrane

Ponekad vlasniku jednostavno ne ide od ruke da se izbori sa psom koji uporno krade hranu sa stola. Ukoliko je ljubimac previše nasrtljiv i uporan u naporima da jede vašu hranu, možda je vrijeme da potražite pomoć stručnjaka, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije