Svijet životinja

Kako znati da ptica umire

Kako znati da ptica umire
Foto: Oli Sumit/Pexels | Kako znati da ptica umire

Ptica se može razboljeti i umrijeti u kratkom vremenu, pa kontaktirajte svog veterinara ako vidite bilo koji od ovih znakova,.

"Naduvano" perje

Ptice koje su bolesne i umiru imaju tendenciju da izgledaju "naduveno". Takav izgled je normalan tokom spavanja, ali ptica ne bi tako trebala izgledati stalno.

Loše stanje perja

Još jedan znak da je ptica bolesna i umire povezana s njenim perjem je njihov opšti izgled. Ako ptica gubi perje, a primijetite da joj koža izgleda ljuskavo ili suvo, možda ima parazitsku infekciju. Perje može izgledati obezbojno i mutno te izgubiti živopisne boje, a ivicei mogu biti raščupane. Neke vrste ptica mogu razviti i ciste na perju koje je urastalo, a to je teže vidjeti, a da ptica ne osjeti kvržice na koži. Ptice takođe mogu odabrati svoje perje zbog stresa, a iako destruktivno ponašanje perja nije kobno, to je znak ptice u teškoj nevolji.

Drhte i tresu se

Ptica kućni ljubimac koja je bolesna i približava se smrtitrešće se i drhtati, stvarajući utisak da joj je hladno. Neke će ptice imati puno dramatičnije drhtanje koje može uključivati pad i okretanje kad se pokušaju pomjeriti.

Teškoće u disanju

Zvižduci, škljocaji, otežano ili ubrzano disanje su znakovi da je ptica jako bolesna. Disanje na otvoren usta kljun takođe je znak otežanog disanja. Respiratorne infekcije i grinje iz vazdušnih vrećica česti su medicinski problemi kod mnogih vrsta kućnih ljubimaca i mogu biti fatalne bez neposrednog liječenja.

Nedostatak apetita

Jesti manje ili uopšte ne jesti je definitivan znak da vašoj ptici ne ide dobro. Ako ptica odbija hranu i primijetite da počinje gubiti na težini, velika je vjerovatnoća da se suočava s ozbiljnim zdravstvenim stanjem, navodi Veganapati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije