Svijet životinja

Kineski naučnici otkrili "ribu pacova" i 30 novih vrsta

Kineski naučnici otkrili "ribu pacova" i 30 novih vrsta
Foto: Screenshot | Kineski naučnici otkrili bizarnu "ribu pacova" i 30 novih vrsta

Kineski naučnici tvrde da su otkrili 30 novih životinjskih vrsta, nastanjenih u velikim dubinama okeana, koje nikada do sada nisu viđene.

Koristeći podvodni dron, naučnici su uspjeli da stignu do najdubljih, najmračnijih i najudaljenijih dijelova okeana. Ono što su tamo otkrili, baca novo svjetlo na najmisterioznije "ćoškove" planete Zemlje.

Među novootkrivenim vrstama, najveću pažnju privlači "riba pacov", potpuno slijepa riba sa bizarno velikim očima i ušima. Riba je snimljena dok je plivala ispred kamere, koristeći se bočnom linijom svog tijela kako bi usmjeravala kretanje kroz morsku struju.

Druge vrste, koje je uhvatilo oko kamere, su grupa dubokovodnih škampa i jegulja. Ove životinje nastanjuju područja oko podvodnih planina, koje se izdižu sa dna i do nekoliko hiljada metra ispod površine.

Glavni naučnik kineske Asocijacije za istraživanje i razvoj mineralnih resursa Vang Čunšeng kaže da je upotreba robota za istraživanje dna okeana od velike pomoći kod istraživanja nepoznatih oblika života, piše NjuzHab.

"Proteklih godina, sa razvojem tehnologije, uspjeli smo da pronađmo oko 30 novih vrsta, zahvaljujući upotrebi podmornice na daljinsko upravljanje Điaolong", kaže on.

"Sad možemo da imamo opšti uvid u biološki diverzitet podvodnih planina, vrste koje naseljavaju ta područja i način na koji su tamo raspoređene. Ta saznanja nam, takođe, daju solidnu osnovu za zaštitu područja podvodnih planina", zaključuje Vang Čunšeng.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije