Svijet životinja

Kornjača Huanita uginula u Puli, jer je progutala plastične čepove

Kornjača Huanita uginula u Puli, jer je progutala plastične čepove
Foto: N.N. | Kornjača Huanita uginula u Puli, jer je progutala plastične čepove

PULA - Kornjača Huanita u utorak je uginula u pulskom Centru za oporavak morskih kornjača “Aquariumu”, a kako je saopšteno najvjerovatnije su uzrok njene smrti dva žuta plastična čepa koja su prilikom obdukcije pronašli u njenim crijevima zaposlenici Akvarijuma u Puli..

Huanita je prema procjeni bila stara oko 25 godina, težila je 40 kilograma i imala je 68 centimetara dug oklop.

“U Centar za oporavak morskih kornjača stigla je 13. marta ove godine, a pronađena je na ostvu Lastovo. Prije nego što je prevezena u Pulu boravila je u veterinarskoj stanici u Splitu. Njeno stanje pri dolasku u naš Centar bilo je vrlo kritično jer je bila pothlađena i s manjim povredama uzrokovanim slučajnim udarcem plovila. Obraštaj na oklopu ukazivao je na to da već duže vrijeme pluta na površini”, rekla je direktorica Milena Mičić. Te kako ističe pri dolasku u Centar oni su poduzeli apsolutno sve što su mogli kako bi bila spašena.

“Stalno je dobivala infuziju i antibiotik, ali je odbijala hranu. Stoga su obavljeni rendgenski snimci, na kojima nismo uočili nikakve strane predmete. Nakon desetak dana od dolaska u Centar, Huanita je na radost svih nas počela bolje reagirati, pomalo se samostalno hranila. Mislili smo i nadali se da će sve krenuti na bolje, ali je na žalost bez ikakvih naznaka da joj se stanje pogoršava jednostavno uginula”, ispričala je Mičić.

Ona kaže da su čepove pronašli prilikom obdukcije u crijevima koja su bila jako slabo prokrvljena, stenozna i začepljena. Huanita, zbog plastičnih čepova od soka koja je progutala u moru, na žalost nije mogla probavljati hranu pa je uginula.

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije