Svijet životinja

Krdo slonova koje mjesecima luta Kinom napravilo ogromnu štetu

Krdo slonova koje mjesecima luta Kinom napravilo ogromnu štetu
Foto: Michael Siebert/Pixabay | Krdo slonova koje mjesecima luta Kinom napravilo ogromnu štetu
N.N.

Krdo slonova čiji pohod ovih dana zabavlja cijelu Kinu moralo je stati i pričekati mladog slona koji zaostaje za grupom 14 kilometara.

Krdo od 15 slonova, među kojima troje mladunčadi, prešlo je krećući se jugozapadom zemlje već više od 500 kilometara otkako je početkom godine napustilo rezervat u Xishuangbanni, regiji koja graniči s Laosom i Mjanmarom, prenosi portal Index.

Pohod slonova sa zanimanjem prati cijela Kina, čija nacionalna televizija CCTV direktno na internetu prati njihovo kretanje 24 sata na dan.

Ali mladi mužjak u dobi od desetak godina odvojio se početkom mjeseca od ostatka krda i sve je dalje od njega. Toliko da su ženke zadnjih dana usporile kretanje, napravivši pauzu u blizini sela 90 kilometara južno od Kunminga, glavnoga grada pokrajine Yunnan, navodi CCTV.

Slonovi su pokušali dozvati zaostalog sudruga, rekao je profesor Chen Mingyong, sa Sveučilišta u Yunnanu, za portal Caixin.

Ali on nije ubrzao korak. Mladi mužjaci obično napuštaju krdo kako bi bili sami dok polno ne sazriju.

Kretanje slonova kontinuirano se prati dronovima i stotine zvaničnika intervenišu kako bi se evakuisalo stanovništvo koje se nađe na njihovom putu.

Nekoliko hiljada ljudi već je moralo napustiti svoje domove iz opreza.

Životinje izgledaju zdrave i nitko nije povrijeđen tokom njihovog kretanja naseljima, prelaska auto-puteca i obilaska tavana i kuća u potrazi za hranom.

Šteta na poljoprivrednim kulturama koju su slonovi uzrokovali procijenjena je na gotovo milion evra.

Premda im kišna sezona otežava kretanje, stručnjaci su za dnevni list Global Times od utorka kazali da se ne očekuje da će se prije zime vratiti na područje iz kojeg su krenuli.

Dok se to ne dogodi, "najbolje bi bilo pronaći im mjesto na kojem bi mogli boraviti i koje bi im bolje odgovaralo, daleko od ljudi, i onamo ih privući", rekao je biolog iz Sveučilišta iz Pekinga, Zhang Li.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije