Svijet životinja

Lavovi ubili lovokradice: Krenuli na nosoroge i naletjeli na "kraljeve"

Lavovi ubili lovokradice: Krenuli na nosoroge i naletjeli na "kraljeve"
Foto: Ilustracija | Lavovi ubili lovokradice: Krenuli na nosoroge i naletjeli na "kraljeve"

Iz rezervata za divlje životinje u Južnoj Africi saopštili su kako je grupu lovokradica, koji su lovili nosoroge, ubio čopor lavova.

Nik Foks, vlasnik rezervata Sibuja, izjavio je da su u utorak, pored čopora lavova uočili dijelove ljudskog tijela. Istog trenutka, lavovi su uspavani samo da policijski forenzičari otvore istragu.

"Tada smo našli sjekiru, cipele, odjeću", kaže Foks koji ističe da ne mogu sa sigurnošću reći koliko je lovokradica pojedeno, ali da se pretpostavlja da se radi o trojici muškaraca.

On je dodao da su pronašli modernu pušku s prigušivačem, rezače žice, sjekiru kojom se odsijecaju rogovi nosorozima i dovoljno hrane da prežive nekoliko dana.

Sibuja rezervat često je na meti lovokradica, a prije dvije godine ubijena je i zvijezda parka, nosorog kojeg su čuvari othranili.

Kako se procjenjuje, na svijetu je ostalo još 30 hiljada nosoroga, a većina živi u Južnoj Africi. Samo u prošloj godini, u ovoj državi, ubijeno je više od hiljadu nosoroga - gram njihovog roga prodaje se po cijeni skupljoj od zlata.

Nosorozi su na rubu izumiranja, a posebno je zabrinjavajuća situacija sa sjevernom vrstom Bijelog nosoroga - samo dvije ženke ove vrste su trenutno žive.

Foks je na kraju poručio:

"Hvala mojim lavovima. Spasili su naše nosoroge od još jednog pokolja".

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije