Svijet životinja

Mađari od ruske i američke ugrožene vrste stvorili hibrid ribu

Mađari od ruske i američke ugrožene vrste stvorili hibrid ribu
Foto: Printscreen YouTube | Mađari od ruske i američke ugrožene vrste stvorili hibrid ribu

Mađarski naučnici objavili su u maju u časopisu Džins da su slučajno stvorili hibrid dvije ugrožene vrste, koji su nazvali "riba".

Sada je oko 100 hibrida u zatočeništvu, ali naučnici ne planiraju da stvaraju više.

"Nikada se nismo željeli igrati sa hibridizacijom. Bilo je apsolutno nenamjerno", rekao je za Njujork Tajms Atila Mosar, stariji istraživač na Institutu za ribarstvo i akvakulturu u Mađarskoj.

Ruske jesetre (Acipenser gueldenstaedtii) kritično su ugrožene i takođe ekonomski važne: one su izvor većine svjetskog kavijara.

Ove ribe mogu narasti do 2 metra dužine (2,1 metar), živeći na dijeti mekušaca i rakova.

Američki veslonos(Poliodon spathula) filtrira zooplankton u vodama odvodnog bazena rijeke Misisipi, gdje se ispušta voda iz Misisippija i njenih pritoka. I one su velike, narastu do 2,5 metra dužine. Kao i jesetra, slaba stopa rasta i razvoja dovodi ih u rizik od prevelikog ribolova.

Dvije vrste su posljednji put dijelile zajedničkog pretka prije 184 miliona godina, piše Tajms.

Većina hibridnih vrsta, poput ligera (mješavina lava i tigra) i mula (mješavina konja i magaraca), ne mogu da imaju svoje potomstvo, ali je ovo možda izuzetak. Mosar i njegove kolege planiraju da se brinu za hibride, ali ih neće više stvarati, jer bi hibrid mogao da nadmaši domaće jesetre u divljini i pogorša šanse jesetra za opstanak.

Međutim, činjenica da su ribe razdvojene 184 miliona godina evolucije mogle da se ukrste, ukazuje da ipak nisu toliko različite.

(Informer)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije