Svijet životinja

Maša i Ljubica atrakcija na Ozrenu: Medvjedice koje obožavaju bombone

Maša i Ljubica atrakcija na Ozrenu: Medvjedice koje obožavaju bombone
Foto: Screenshot/YouTube | Maša i Ljubica atrakcija na Ozrenu: Medvjedice koje obožavaju bombone

Medvjedice Maša i Ljubica poznate su Dobojlijama, ali i drugim turistima koji sve češće posjećuju njihov dom koji se nalazi u dubini Ozrena, između Doboja i Petrova u dolini Bosne i Spreče.

Maša i Ljubica nisu sestre, ali kao da jesu, bar ako je suditi prema igrama i igrarijama kojim ovdje svakodnevno okupiraju sve prisutne, a njih je sve više jer ovo je mjesto postalo popularno upravo po njima.

Možda zvuči komplikovano, ali ovaj kraj je pravi prirodni dragulj. Medvjedice su slučajno došle i odomaćile se.

U svoj veliki, ali zatvoreni prostor nisu sve isto dočekale.

Dok su naš vozač i novinar dobro prošli, kolega snimatelj umalo da ostane bez kamere, jer je Maša ovu napravu doživjela kao vlastitu igračku.

Snimanje se moglo nastaviti nakon što je snimatelj sa aparaturom napustio njihov prostor.

Mlađa Ljubica je došla da provjeri da li je dobila poklone, ali došli smo spremni, tako da za paniku nije bilo prostora.

O medvjedicama svakodnevno brigu vodi domaćin i idejni tvorac da se u netaknutoj prirodi maksimalno uživa, ali i naprave dobre stvari koje će svelokupnoj zajednici služiti.

Petar Tubić imao je dovoljno hrabrosti, ali i cilj da medvjedicama pruži utočište i da od svega napravi pravu atrakciju.

Prvo je stigla Maša, napuštena i jako iscrpljena... Nakon nekog vremena, čudnim okolnostima stigla je i Ljubica. I zabava je mogla da počne, ali i nove obaveze i briga za njih, jer one traže i slugu i gospodara, odrasle su s ljudima i teško da bi se u šumi sada same snašle.

Naš domaćin ističe da su medvjedi itekako pitome životinje. Tvrdi i kada ispuštaju neke krike da je to samo način njihovog govora, nikako agresije.

I nije ovo mjesto samo raj za medvjede. Sve se zavrtjelo zahvaljujući paraglajdingu i ljudima koji obožavaju prirodu. Malo po malo, postalo turistička atrakcija. Ziplajn, bazen, prenoćište, domaća hrana i piće... uz sve to vazduh koji opija i sunce ispod koga se boja mnogo brže dobija...

Ovo mjesto uskoro bi moglo postati oaza i za druge životinje. Pored Maše i Ljubice, tu su i lanad, ali i lama koja itekako zna da komunicira s posjetiocima.

Tačno bira ko joj je simpatičan, a ko ne... S obzirom na to da, s početka priče snimatelj ovog priloga nije bio simpatičan medvjedici Maši nismo smjeli da ga pošaljemo kod lame, jer možda bi mu ona sve u lice sasula.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije