Svijet životinja

Medvjed dolazi među vikendice na izletištu kod Kaknja

Medvjed dolazi među vikendice na izletištu kod Kaknja
Foto: Facebook | Medvjed dolazi među vikendice na izletištu kod Kaknja

Opštinski štab civilne zaštite Kakanj kojim komanduje načelnik Mirnes Bajtarević uspostavio je svakodnevni kontakt s kakanjskim udruženjem lovaca kako bi se na adekvatan način reagovalo sa ciljem da se zaštite ljudi na Ponijerima i da se medvjed koji dolazi među vikendice sigurno udalji od Ponijera.

"Lovci su već poduzeli mjere na način da su hranu za medvjeda ostavili duboko u šumi kako bi se medvjed odmakao od Ponijera, no problem prave pojedinci koji namjerno na Ponijerima ostavljaju hranu pa zbog toga prva mjera udaljavanja medvjeda s Ponijera zasad ne uspijeva. Zato apelujemo da se ne ostavlja hrana za medvjeda", navode iz Opštine Kakanj.

Sljedeća mjera koja će se preduzeti, ukoliko prva mjera ne pokaže rezultat, je lovačka hajka koja će medvjeda bezbjedno potisnuti u dubinu šume.

Medvjed se nalazi u zoni Spomenika prirode Tajan kojim upravljaju kantonalni organi, pa će od istih biti zatražena informacija da li realiziraju aktivnosti prehrane divljači u dubini šume i da li je izostanak takvih aktivnosti rezultirao pojavom medvjeda među vikendicama na Ponijerima.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije