Svijet životinja

Medvjed iz Srbije srećno zbrinut u Švajcarskoj

Medvjed iz Srbije srećno zbrinut u Švajcarskoj
Foto: N.N. | Medvjed iz Srbije srećno zbrinut u Švajcarskoj

Sudbina medvejda iz Srbobrana, inače "mješanca" mrkog i polarnog medvjeda, koji je 2017. oduzet vlasniku, jer ga je držao u veoma lošim uslovima, srećno je riješena i on je zbrinut u specijalizovanom prihvatilištu u Švajcarskoj, u Arosi.

"Srpski" medvjed je ujedno i prvi stanovnik prihvatilišta u Arosi, koje će biti otvoreno u avgustu, a u kojem će imati ogroman prostor i u kojem će moći da nastavi život, u primjerenijim uslovima.

Mužjak hibrida mrkog i polarnog medvjeda (Ursus arctos x Ursus maritimus), koji je 2017. godine trajno oduzet sudskom presudom nakon zaplene pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine u Srbobranu krajem oktobra 2016. godine, zbrinut je zahvaljujući uspješnoj saradnji Ministarstva zaštite životne sredine, međunarodne nevladine organizacije "Četiri Šape" (Vier Pfoten) i Zoološkog vrta Palić.

Ministarstvo je sapštilo da je medvjed u utorak sediran u Zoološkom vrtu Palić i, nakon detaljnog veterinarskog pregleda, utovaren u transportni kavez za put od preko 1.400 kilometara.

Nakon 28 sati vožnje, po prispeću u Arosu, kavez sa medvedom je morao da bude transportovan skijaškom gondolom do samog prihvatilišta, s obzirom na to da je njihova ukupna težina bila preko pola tone.

Rođen u zatočeništvu

Medvjed je duži niz godina boravio u zatočeništvu u Srbobranu u metalnom kavezu koji je bio 2,4 metra dužine, 1,2 metra širine i 1,2 metra visine. U prihvatilištu za medvjede u Arosi medvjed sada ima na raspolaganju prostor od preko 300 kvadrata i spoljašnji prostor od 1.6 hektara.

Inače, ovaj medvjed je rođen u zatočeništvu u Srbiji 2006. godine.

S obzirom da u tom periodu nisu postojale odredbe u nacionalnim propisima koje bliže regulišu držanje divljih životinja u zatočeništvu, nekontrolisano razmnožavanje ovakvih životinja u sklopu zooloških vrtova je nerijetko dovodilo do toga da one brzo postanu višak i završe u neodgovarajućim uslovima, kao što su cirkuske menažerije i privatno vlasništvo.

Zbog neodgovornosti vlasnika divljih životinja, a posebno opasnih divljih životinja, vrlo često dolazi do situacija u kojima se divlje životinje drže u neodgovarajućim uslovima, što ugrožava dobrobiti životinja, a često predstavlja i opasnost po bezbjednost ljudi, navodi se u saopštenju.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije