Svijet životinja

Može ubiti čovjeka, a teško ju je primijetiti

Može ubiti čovjeka, a teško ju je primijetiti
Foto: Screenshot / Youtube | Može ubiti čovjeka, a teško ju je primijetiti

Kad pomislite na najopasnije životinje na svijetu, ribe vam vjerovatno neće prve pasti na pamet, ali i one mogu biti i te kako opasne, pa čak i smrtonosne za čovjeka.

Takozvana kamena riba (Synanceia) najotrovnija je poznata riba na svijetu, a najčešće obitava u Indo pacifičkom području. Skriva se u morskim grebenima i može satima biti potpuno mirna, a plijen napada kad joj se dovoljno približi.

Za ljude je kontakt s njom veoma opasan jer se može dogoditi da stanu na nju, a na leđima ima otrovne šiljke koji se aktiviraju kad je ometena. Zbog njene izvrsne sposobnosti kamuflaže, plivači je rijetko primijete prije nego što stanu na nju, a ubodi njenih šiljaka su veoma bolni i potencijalno smrtonosni budući da je količina otrova koju ispusti proporcionalna pritisku koji je izvršen na nju. Što je jače nagazite, ispustiće više otrova.

Jedini je lijek što prije doći do protivotrova koji je čak drugi najtraženiji u Australiji. Ako ste mislili da ste sigurni od ove ribe ukoliko ne ulazite u vodu, dobro je znati da je možete nagaziti i na plaži jer izvan vode može preživjeti i do 24 sata.

Ako ipak nekom nesrećom stanete na ribu, osim velikih bolova, očekuju vas i drugi neugodni simptomi poput: bola u stomaku, mučnine, povraćanja, nesvjestice, delirijuma, napada, paralize, a na kraju i srčanog zastoja. Stanete li na ovu ribu, ne pokušavajte razne narodne lijekove, već čim prije požurite u bolnicu. 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije