Svijet životinja

Naučnici tvrde da ne treba ubijati paukove, evo zašto

Naučnici tvrde da ne treba ubijati paukove, evo zašto
Foto: Ilustracija | Naučnici tvrde da ne treba ubijati paukove, evo zašto

Možda će vas biti teško uvjeriti, ali entmolozi poručuju da ne ubijate paukove u svom domu, piše Educate Inspire Change.

Paukovi su važan dio prirode ali i našeg "unutrašnjeg ekosistema". Neki od njih su se slučajno našli tu, a drugi su našli svoj dom unutar vašeg.

Neke vrste paukova vole obitavati u domovima gdje sretno žive i rađaju još paukova. Obično su jako tajnoviti, a većina njih nije agresivna niti opasna. Svoju "stanarinu" plaćaju tako što jedu ostale štetočine, neki jedu i ostale paukove.

Entmolozi su proveli studiju u Sjevernoj Karolini u SAD-u na 50 antropoda koji žive u kućama. Svaka kuća koju su posjetili imala je paukove.

Prave mreže, leže i čekaju žrtvu. Ipak jako su korisni jer nas u kući rješavaju insekata koji nisu dobri za nas, poput komaraca. Dakle, kada ubijete pauka znajte da niste samo lišili života jednog antropoda, već ste uništili jednog važnog predatora u vašoj kući.

Prirodno je da se bojimo paukova, imaju puno nogu, ne izgledaju baš naljepše, neki su i otrovni, ali lako je prevazići strah od njih kada shvatimo da su oni jako fascinantni i korisni.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije