Svijet životinja

Nečujni ljubimci koji smanjuju napetost

Nečujni ljubimci koji smanjuju napetost
Foto: N.N. | Nečujni ljubimci koji smanjuju napetost
N.N.

Akvaristika, odnosno gajenje ribica i vodenih biljaka ispod površine vode, poznata je već vijekovima. Ovaj hobi je u stalnom usponu i može donijeti uživanje u novom mikrosvijetu koji sami kreiramo i održavamo. Akvarijum sa ribicama može postati i zanimljiv estetski ukras u domu.

Životni vijek većine vrsta ribica traje maksimalno do tri godine. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj sredini, mada je u praksi često obrnuto.

Kada birate ribice za akvarijum, rukovodite se prije svega svojom željom za vrstom. Ali, uvijek vodite računa o tome da li imate i da li ćete moći da im obezbijedite sve neophodne uslove.

Ribice koje mogu da se nabave na našem tržištu potiču iz različitih sredina, pa zato i o tome treba da se vodi računa prilikom kupovine.

Pri kupovini ribica treba se informisati i o njihovim osobinama i sklonostima. Neke vrste kao što su razne vrste "čistača" i muljaši (koridorasi) žive na dnu, pa im zato treba obezbijediti šljunak, korijenje, biljke... Neke vrste kao što su zebrice, ksifoi, gupike, više vole sredinu akvarijuma i rijetko se spuštaju na dno. Uvijek morate uzeti u obzir i činjenicu da se određene vrste ribica međusobno ne slažu.

Ako ste riješili da se bavite akvaristikom, za početak najbolje je da nabavite ribice koje ne zahtijevaju veliku pažnju i njegu.

Zlatna ribica jedna je od najpopularnijih riba za držanje u akvarijumima. Zahvaljujući tome što nije zahtjevna, idealan je kućni ljubimac za sve početnike koji nemaju iskustva s brigom o životinjama.

Ona je zapravo slatkovodna riba iz porodice šarana, a danas je možemo vidjeti u gotovo svim kućnim akvarijumima.

Nisu nimalo zahtjevne za održavanje, ali je ipak važno držati se nekih osnovnih pravila. Naime, zlatna ribica će vas uz pravilnu brigu i adekvatnu opremu dugo uveseljavati.

Potrebno ju je smjestiti u dovoljno veliki akvarijum kako bi imala dovoljno mjesta za plivanje i istraživanje. U akvarijumu biste redovno morali mijenjati vodu kako bi vaša ribica uvijek imala čistu i svježu vodu. Idealna temperature vode u akvarijumu kreće se od 18 do 20 stepeni Celzijusa. Najbolje je nabaviti termometar kako biste uvijek mogli kontrolisati.

Gajenje ribica kao kućnih ljubimaca je ne samo odgovornost i obaveza, već može donositi i veliko lično zadovoljstvo. Njihovo prisustvo smanjuje napetost i unosi mir i spokoj u atmosferu doma. Akvarijum sa ribicama je idealan posebno za one koji nisu nikada imali kućnog ljubimca.

Feng šui, drevna kineska vještina, preporučuje da se akvarijum sa zlatnim ribicama drži u dnevnoj sobi jer stvara opuštenu i smirujuću atmosferu. Riječ riba na kineskom jeziku znači višak, suvišak, dodatak pa otuda i vjerovanje da akvarijum sa zlatnim ribicama može poboljšati finansije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Ubijeno 11 tigrova zbog rituala
Svijet životinja

Ubijeno 11 tigrova zbog rituala

Uginula najpoznatija mačka Grumpy Cat
Svijet životinja

Uginula najpoznatija mačka Grumpy Cat

Koale su pred izumiranjem
Svijet životinja

Koale su pred izumiranjem

Najčitanije