Svijet životinja

Nečujni ljubimci koji smanjuju napetost

Nečujni ljubimci koji smanjuju napetost
Foto: N.N. | Nečujni ljubimci koji smanjuju napetost

Akvaristika, odnosno gajenje ribica i vodenih biljaka ispod površine vode, poznata je već vijekovima. Ovaj hobi je u stalnom usponu i može donijeti uživanje u novom mikrosvijetu koji sami kreiramo i održavamo. Akvarijum sa ribicama može postati i zanimljiv estetski ukras u domu.

Životni vijek većine vrsta ribica traje maksimalno do tri godine. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj sredini, mada je u praksi često obrnuto.

Kada birate ribice za akvarijum, rukovodite se prije svega svojom željom za vrstom. Ali, uvijek vodite računa o tome da li imate i da li ćete moći da im obezbijedite sve neophodne uslove.

Ribice koje mogu da se nabave na našem tržištu potiču iz različitih sredina, pa zato i o tome treba da se vodi računa prilikom kupovine.

Pri kupovini ribica treba se informisati i o njihovim osobinama i sklonostima. Neke vrste kao što su razne vrste "čistača" i muljaši (koridorasi) žive na dnu, pa im zato treba obezbijediti šljunak, korijenje, biljke... Neke vrste kao što su zebrice, ksifoi, gupike, više vole sredinu akvarijuma i rijetko se spuštaju na dno. Uvijek morate uzeti u obzir i činjenicu da se određene vrste ribica međusobno ne slažu.

Ako ste riješili da se bavite akvaristikom, za početak najbolje je da nabavite ribice koje ne zahtijevaju veliku pažnju i njegu.

Zlatna ribica jedna je od najpopularnijih riba za držanje u akvarijumima. Zahvaljujući tome što nije zahtjevna, idealan je kućni ljubimac za sve početnike koji nemaju iskustva s brigom o životinjama.

Ona je zapravo slatkovodna riba iz porodice šarana, a danas je možemo vidjeti u gotovo svim kućnim akvarijumima.

Nisu nimalo zahtjevne za održavanje, ali je ipak važno držati se nekih osnovnih pravila. Naime, zlatna ribica će vas uz pravilnu brigu i adekvatnu opremu dugo uveseljavati.

Potrebno ju je smjestiti u dovoljno veliki akvarijum kako bi imala dovoljno mjesta za plivanje i istraživanje. U akvarijumu biste redovno morali mijenjati vodu kako bi vaša ribica uvijek imala čistu i svježu vodu. Idealna temperature vode u akvarijumu kreće se od 18 do 20 stepeni Celzijusa. Najbolje je nabaviti termometar kako biste uvijek mogli kontrolisati.

Gajenje ribica kao kućnih ljubimaca je ne samo odgovornost i obaveza, već može donositi i veliko lično zadovoljstvo. Njihovo prisustvo smanjuje napetost i unosi mir i spokoj u atmosferu doma. Akvarijum sa ribicama je idealan posebno za one koji nisu nikada imali kućnog ljubimca.

Feng šui, drevna kineska vještina, preporučuje da se akvarijum sa zlatnim ribicama drži u dnevnoj sobi jer stvara opuštenu i smirujuću atmosferu. Riječ riba na kineskom jeziku znači višak, suvišak, dodatak pa otuda i vjerovanje da akvarijum sa zlatnim ribicama može poboljšati finansije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije