Svijet životinja

Nestaje simbol Australije, pomor koala, za 20 godina ih upola manje

Nestaje simbol Australije, pomor koala, za 20 godina ih upola manje
Foto: dayamay/Pixabay | Nestaje simbol Australije, pomor koala, za 20 godina ih upola manje

Australija je zvanično na listu ugroženih životinja uvrstila koale, jer se ti torbari suočavaju s konstantnim padom populacije usljed požara, uništavanja staništa, suše i bolesti.

Stručnjaci kažu da je populacija koala u istočnim australijskim državama doživjela katastrofu u posljednjih 20 godina, a sada ide ka nestanku.

Ministarka za životnu okolinu Suzan Lej rekla je da je odluka da se koale proglase ugroženom vrstom donesena kako bi dobile veću zaštitu u Novom Južnom Velsu, Australijskoj prijestoničkoj teritoriji i Kvinslendu.

Koale, globalni simbol jedinstvenog australijskog životinjskog svijeta, već su se nalazile na listi ranjivih vrsta u istočnim državama.

"Preduzimamo brojne korake ka zaštiti koala", istakla je ministarka, dodajući da će Vlada izdvojiti 36 miliona dolara u tu svrhu.

Aktivisti za zaštitu životinja odobravaju novi status koala, ali osuđuju Australiju što je uopšte dozvolila da to toga dođe.

"Koale su za samo jednu deceniju došle do ugroženog statusa. To je šokantan pad populacije", naveo je naučnik Stjuart Blenč pri Svjetskoj fondaciji za prirodu.

Konzervacionisti kažu da je teško dati precizne brojke o populaciji koala, ali procjene su da je njihov broj opao sa 185.000, koliko ih je bilo 2001. godine, na 92.000 prošle godine.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije