Svijet životinja

Nosorozi se vratili u Mozambik 40 godina nakon izumiranja

Nosorozi se vratili u Mozambik 40 godina nakon izumiranja
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay | Nosorozi se vratili u Mozambik 40 godina nakon izumiranja
N.N.

Više od četiri decenije nakon što su lokalno izumrli, nosorozi ponovo lutaju divljinom Mozambika, koji dovodi ugrožene vrste iz Južne Afrike u nastojanju da udahne novi život svojim parkovima i podstakne lokalni turizam.

Grupa rendžera uhvatila je, sedirala i premjestila crne i bijele nosoroge u preko 1.600 km udaljen nacionalni park Zinave u Mozambiku, koji se prostire na više od 400.000 hektara i ima više od 2.300 drugih, takođe izvana dopremljenih životinja.

"Nosorozi su važni za ekosistem, što je jedan od razloga zašto ih premještamo na toliku udaljenost i činimo sve ove napore da ih tamo dovedemo", rekao je Kester Vickery, konzervator koji nadzire prebacivanje nosoroga, piše Hina, prenosi Index.hr.

Grupa za očuvanje Peace Parks Foundation (PPF), koja sprovodi operaciju, ima za cilj da preseli više od 40 nosoroga u sljedeće dvije godine u Mozambik.

Voditelj projekta Anthony Alexander rekao je da je grupa već dovela neke predatore i mnogo slonova u park te da su sada na redu nosorozi.

Ova inicijativa dio je kampanje za spas ugroženih vrsta njihovim preseljenjem u sigurna utočišta, gdje imaju priliku povećati svoju populaciju.

Vickery kaže da se nada da će za 10 godina vidjeti naprednu populaciju bijelih nosoroga u Zinaveu.

Ministarka okoline Mozambika Ivete Maibaze smatra da će ovo istorijsko preseljenje biti korisno za rastuću industriju ekoturizma u zemlji.

Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji je završio 1992. i krivolovom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije