Svijet životinja

Novo otkriće - hobotnice disciplinuju ribe koje im pomažu u lovu

Novo otkriće - hobotnice disciplinuju ribe koje im pomažu u lovu
Foto: pixabay.com | Novo otkriće - hobotnice disciplinuju i tuku ribe koje im pomažu u lovu

Naučno otkriće koje čini se savršeno odgovara ovoj godini dolazi iz Lisabona, a stručnjaci sa gradskog univerziteta utvrdili su bizarno ponašanje hobotnica koje su snimili kako pipcima bez razloga udaraju ribe koje im se približe.

Biolog Eduardo Sampajo podijelio je kolaž snimaka na kojima se mogu vidjeti različite hobotnice kako svoje frustracije iskaljuju na ribama koje im se približe.

Portugalski stručnjaci su tek objavljenoj studiji čudno ponašanje hobotnica nazvali naučnim žargonom "aktivno premeštanje" riba.

Tako su primijetili da se u Crvenom moru vrsta hobotnice octopus cyanea u lovu uobičajeno udružuje sa nekim vrstama riba.

Ribe obično imaju ulogu da zarobe plijen na određenom prostoru, plivajući oko njega i ne dozvoljavajući mu da bježi dok ne dođe hobotnica, koja nanosi smrtonosan udarac i posle sa njima dijeli obrok.

Međutim, naučnici su primijetili da hobotnice usred lova, ili tokom hranjenja, pokazuju svoju dominantnost time što povremeno udare ribe sa kojima sarađuju.

Udarac nije smrtonosan, već očigledno neka vrsta disciplinovanja ili motivisanja svojih saradnika u lovu.

Tako disciplinovani partneri su čak primijećeni da nakon uspješnog lova čekaju dok im hobotnica ne dozvoli da jedu, plivajući i čuvajući plijen.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije