Svijet životinja

Od struje stradalo 40 ptica

Od struje stradalo 40 ptica
Foto: N.N. | Od struje stradalo 40 ptica

BEOGRAD - U blizini Paraćina pronađeno je 40 ptica, među kojima jato bijelih roda, koje su stradale usljed strujnog udara na dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

Ispod 13 pregledanih dalekovodnih stubova, ornitolozi su pronašli 28 mrtvih bijelih roda, kao i devet gavranova i po jednog mišara, sivu vranu i čvorka, navelo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na svom sajtu.

Dalekovod prolazi kroz plodna polja doline Velike Morave, a u neposrednoj okolini nalaze se gradska deponija i brojne bare nastale vađenjem pijeska i šljunka.

"Zastarašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo celo jato belih roda", rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Prema njegovim riječima, ono što zabrinjava je da se ptice na toj lokaciji nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci jer bijele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponiju u blizini dalekovoda kao izvor hrane.

"Kobni stubovi dalekovoda se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor", objasnio je Knežević.

O svemu su obaviješteni Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin, koja je organizovala prikupljanje leševa ptica.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od električne energije u Srbiji.

Višemjesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjonaponskih dalekovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije