Svijet životinja

Olakšajte i ljubimcima vrele dane

Olakšajte i ljubimcima vrele dane
Foto: BriF / Pixabay | Olakšajte i ljubimcima vrele dane

Ako su dugodlaki, vaši ljubimci ništa lakše ne podnose ove sparne ljetne dane nego vi, iako ne moraju da izlaze i mogu da se izležavaju po cijeli dan.

Svakako da ih ne možete svakodnevno kupati, ali im možete ukloniti nežljene "ćebiće" koji su se napravili od ležanja i pomoći da čak i tokom ljeta sačuvaju sjajnu, lijepu dlaku.

Simptomi pregrijavanja se gotovo ni ne vide, primijete se tek kad bude kasno, zato ih tražite prije nego što dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pokazatelji da vaš pas, mačka, zeko imaju sunčanicu su zadihanost, tamnoružičast, skoro crven jezik koji visi iz usta, suva, ljepljiva usta puna pljuvačke, stalno žele da legnu negdje, usporavaju u hodu i teže se kreću i povraćaju.

  • Kada se vaš kućni ljubimac pregrije, uzmite hladan peškir ili spužvu, stavite mu na stomak ili pod pazuh i na šape i naravno odmah im dajte vodu za piće. Ne koristite nikada alkohol za hladne obloge da ih rashladite, iako se ovaj savjet sve češće može pročitati na internetu. 
  • Ne šetajte psa ili mačku po tamnim površinama i trotoarima. Oni ne pokazuju nikakve znakove da im je opečena šapica, a opekotine mogu izazvati ozbiljne i trajne posljedice kao što su čirevi, otvorene rane, i opasne opekotine.
  • Provjerite kako je napolju prije nego što izađete i ponesite sve što vam je potrebno, naročito ako se spremate na izlet ili duge šetnje. Trudite se da što više hodate u hladu i odmarajte što češće.
  • Ne hranite psa ni sat prije ni sat poslije vježbe i šetnje. Ovo će ujedno smanjiti rizike u vezi sa varenjem.
  • Ljubimci crne ili tamne dlake imaju veće šanse za pregrijavanje jer upijaju više sunčevih zraka od svjetlijih pasa. Zato posebno obratite pažnju na svoje tamne ljubimce i trudite se da budu u hladu koliko god je to moguće. A za one svjetlije, u svijetu su počeli da prodaju i kreme sa zaštitnim faktorom, koje se stavljaju uglavnom na obrijane dijelove. 
  • Nikada ljubimce ne ostavljate u automobilu. Sunce može da podigne temperaturu u automobilu i do 20 stepeni više nego što je napolju, pa tako na spoljašnjoj temperaturi od 23 stepena, u autu može da bude i 43 stepena. Vaš ljubimac može da doživi toplotni udar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije