Svijet životinja

Orlu ispao iz kandži, udomila ga i shvatila da nije običan pas

Orlu ispao iz kandži, udomila ga i shvatila da nije običan pas
Foto: N.N. | Orlu ispao iz kandži, udomila ga i shvatila da nije običan pas

Neimenovana žena iz Brajta u Australiji u dvorištu je pronašla mladunca za kojeg je pretpostavila da je štene psa ili možda lisice. Probudilo ju je plakanje nesretne životinje koja je bila vrlo uplašena.

Nazvala ju je Vandi, smjestila u svoj dom, nahranila i na internetu potražila pomoć. Naime, životinjica je bila iscrpljena i pomalo povrijeđena jer je ispala orlu iz kandži.

Objavila je njezinu fotografiju na Facebooku i tada je krenula rasprava koja ju je navela da odnese Vandi na DNK testiranje jer su mnogi tvrdili da im ne izgleda kao klasičan pas, ali ni kao lisica. Mnogi su sumnjali kako se radi o dingu, divljem australijskom psu, i bili su u pravu.

Iz sjedišta Fondacije dingo stigli su rezultati analize krvi nakon dvije sedmice. U njima je pisalo da je Vandi stopostotni australijski planinski dingo, rijedak i ugrožen, vrste koja je na ivici izumiranja.

"Vandi će postati dio našeg uzgajavačkog programa, dodavanjem novih gena za povećanje snage i raznolikosti naše populacije čistokrvnih dingosa koje imamo u našem utočištu",  rekli su u zakladi koja se bavi očuvanjem ove vrste koja je od 1992. godine zaštićena u Nacionalnim parkovima te zemlje.

 

U Fondaciji kažu da je mladunca orao vjerovatno ukrao iz legla što se vidi po zadobivenim povredama. 

"Vjerujemo da je Vandi ukrao orao. Znamo i da je ispustio životinjicu jer je zadobila rane na leđima, a nokti su joj bili istrošeni, što sugeriš da je putovala daleko pješke prije nego što ju je ta žena pronašla u svojem dvorištu", dodali su, a prenosi Mirror.

Vandi je već toliko popularan da ima svoj službeni Instagram profil na kojemu gotovo 12.000 ljudi prati što se događa s njim i s nestrpljenjem čekaju njegove nove preslatke fotografije.

 

 

(24sata.hr) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije