Svijet životinja

Osam najneposlušnijih rasa pasa

Osam najneposlušnijih rasa pasa
Foto: Screenshot/Instagram | Osam najneposlušnijih rasa pasa
N.N.

Svako ko ima kućnog ljubimca, zna koliko on sa sobom nosi ljubavi i nježnosti. Ipak, činjenica je da su neke vrste pasa zahtjevnije od drugih i da imaju "težu" narav.

U nastavku vam predstavljamo najtvrdoglavije rase pasa:

Pekinezer

Sitan, ali dinamitan, pekinezer je stvoren da se tretira na "kraljevski način", a to podrazumijeva i da će vas on teško poslušati. Navikli su da budu uvijek u centru pažnje, pa budući da teško prihvataju da imaju nekog iznad sebe - vrlo ih je teško dresirati. Ako razmišljate da kupite pekinezera, planirajte da sa treninzima dresure počnete što prije.

Velški terijer

Kao i pekinezer, velški terijer je navikao da ne sluša tuđe naredbe. Često je sklon i pravljenju nestašluka, pa se nemojte začuditi ako pronađete korpu za smeće izvrnutu naopačke ili izgrižene omiljene cipele.

Čau čau

Ova prelijepa pasmina ima mačji karakter. Inteligentan, samostalan i zaokupljen samim sobom, često će ignorisati sve vaše naredbe. Preporučuje se da ovu rasu dresirate od prvog dana, jer ponekad znaju da budu vrlo teritorijalni prema drugim psima, ali i ljudima.

Jazavičar

Ova rasa stvorena za lov izuzetno je hrabra, pa samim tim i tvrdoglava. Teško ih je trenirati i vrlo često će uraditi suprotno od onog što im kažete. Preporučuje se da ih stalno držite zaokupljene nečim jer kada im postane dosadno mogu biti nepodnošljivi - skakanje, lajanje i pravljenje nereda, njihovo je drugo ime.

Engleski buldog

Iako nisu agresivni, ovi psi jednostavno rade samo ono što je po njihovoj volji, ali i vlastitim tempom. Ukoliko uspijete da ga natjerate u šetnju - uspjeli ste u životu, a vrlo teško ćete ga naučiti i da savlada osnovne naredbe.

Avganistanski hrt

Rođeni tragači i lovci neće se ni potruditi da vlasnika pitaju za upute ili savjet. Oni jednostavno idu "glavom kroz zid" te iako se smatraju izuzetno odanom rasom njihova tvrdoglavost i plenski nagon preovladavaju. Nekoliko puta nedjeljno pružite mu priliku da se istrči kako bi ostale dane mogao mirno šetati pored vas.

Basenji

"Pas koji ne laje" je vrsta koju treba odgajati od malih nogu. U njima se krije mnogo energije, neposlušni su, a često se može desiti i da su nedruštveni. Oni duštveni uvijek su zainteresovani za igru, stoga to možete iskoristiti kao mamac da ga naučite osnovnim stvarima.

Bigl

Ova rasa najviše sluša svoj vlastiti nos. U krvi im je da tragaju za mirisima koji ih privlače. Uživaju da laju, pa se nemojte začuditi ako usred noći čujete vašeg ljubimca da vas iz čista mira zove. Kako bi bili mirni u kući, treba im pružiti puno kretanja i aktivnosti.

Iako su ove rase okarakterisane kao "najneposlušnije", prema njima ne treba imati predrasude. Pa čak i ako imate nekog od ovih pasa, uz adekvatnu brigu i treniranje, sigurni smo da ćete uz sebe imati pravog prijatelja.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije