Svijet životinja

Otkriveno tajanstveno stvorenje

Otkriveno tajanstveno stvorenje
Foto: Skitterphoto/Pixabay | Otkriveno tajanstveno stvorenje

LONDON - U britanskim vodama otkrivena je nova vrsta morskog puža. Tajanstveno stvorenje uočeno je na jugozapadu Engleske sa istraživačkog broda, piše BBC.

Nazvano je Pleurobranchaea Britannica. Pripada grupi koja se nalazi u toplijim vodama.

Ros Balimore iz Centra za nauku o okolini, hrani i akvakulturi (CEFAS) došao je do slučajnog otkrića nove vrste. Otprilike 100 različitih morskih puževa nalazi se u morima kod Britanije i Irske, ali on kaže kako je odmah znao da je ovo nešto posebno.

Naučnici smatraju kako otkriće pokazuje da imamo još mnogo da naučimo o životu u morima.

"Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još ima posla", rekao je Piter Beri iz CEFAS-a.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura poznatih po svojoj izuzetnoj raznolikosti i ljepoti. Uprkos njihovoj minijaturnoj veličini, narastu samo do oko pet centimetara u dužinu, oni su vrhunski grabljivci koji zauzima ključnu poziciju u lancu ishrane.

Često ih nazivaju "indikatorskim vrstama", a mogu pomoći naučnicima da razumiju zdravlje morskih ekosistema zbog njihove osjetljivosti na uticaje klimatskih promjena i ljudskog djelovanja.

Članovi grupe kojoj pripada nova vrsta, Pleurobranchaea, obično se nalaze u sjevernoj Španiji, Senegalu i širom Sredozemnog mora.

"Vidimo prisutnost vrste koja je uvijek ranije bila zabilježena u toplijim vodama. To bi moglo da znači da ova vrsta može dalje da proširi svoju prisutnost jer uslovi postaju povoljniji ili prikladniji za to", istakao je Balimore, prenosi B92.

Zbog rekordnih temperatura okeana postoji zabrinutost zbog uticaja na život u moru. Topliji okeani ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, remeteći lanac ishrane.

Eksperti upozoravaju da bi to moglo da utiče na riblji fond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije