Svijet životinja

PETA daje 250.000 eura Pamploni ako zabrane trke s bikovima

PETA daje 250.000 eura Pamploni ako zabrane trke s bikovima
Foto: N.N. | PETA daje 250.000 eura Pamploni ako zabrane trke s bikovima

Koristeći odluku o tomu da se ovogodišnja utrka s bikovima u Pamploni otkaže zbog virusa korona, grupa za zaštitu životinja PETA ponudila je organizatorima 250.000 eura da to postane trajno.

Koristeći odluku o tomu da se ovogodišnja utrka s bikovima u Pamploni otkaže zbog virusa korona, grupa za zaštitu životinja PETA ponudila je organizatorima 250.000 eura da to postane trajno.  Ponuda je samo simbolična jer je Festival svetog Fermina, osmodnevna fešta kojoj je slavna utrka s bikovima najpoznatiji dio, godišnje donosi 74 miliouna eura u gradski proračun. 

"Trke i borbe s bikovima naslijeđe su iz puno manje prosvijećenih vremena kada ljudi nisu shvatali da životinje osjećaju bol", kaže se u pismu aktivista za zaštitu životinja gradonačelniku Pamplone Enrikueu Maji.

Gradske vlasti, koje su otkazale ovogodišnje izdanje festivala u julu, prvi put u četiri decenije, nisu komentarisale ponudu. Festival, koji je proslavio Ernest Hemingvej u romanu iz 1926., "A sunce izlazi" uključuje trku s bikovima svakoga jutra uskim uličicama Pamplone uz hiljade učesnika iz svijeta.

PETA i druge grupe za zaštitu životinja svake godine protestuju veče uoči početka festivala, ali gradske vlasti tvrde da je fešta dio lokalne kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije