Svijet životinja

Pacov dobio zlatnu medalju, uspješno otkriva nagazne mine

Pacov dobio zlatnu medalju, uspješno otkriva nagazne mine
Foto: Printscreen YouTube | Pacov dobio zlatnu medalju, uspješno otkriva nagazne mine

Mužjak afričkog džinovskog torbarskog pacova po imenu Magava dobitnik je posebnog priznanja zahvaljujući svojoj uspješnosti u otkrivanju nagaznih mina.

Kako navodi BBC, specijalno obučeni Magava je u svojoj dosadašnjoj "karijeri" otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije u Kambodži, zbog čega mu je jedna veterinarska dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije dodijelila zlatnu medalju.

Magava je prvi pacov među 30 životinja koje su, zahvaljujući radu u raznim specijalnim službama, dobile tu medalju.

Sedam godina stari Magava dugačak je 70 centimetara i težak 1,2 kilograma, što mu omogućava da se kreće preko nagaznih mina ne aktivirajući ih, a minsko polje veličine teniskog terena u stanju je da pretraži za samo dvadeset minuta, dok bi čoveku sa minskim detektorom za to trebalo između jednog ili četiri dana.

Magava je godinu dana obučavan u jednoj belgijskoj organizaciji sa sjedištem u Tanzaniji koja pacove obučava da nanjuše jedno hemijsko jedinjenje u eksplozivnom punjenju nagaznih mina, kao i tuberkulozu.

Procijenjuje se da u Kambodži ima oko šest miliona nagaznih mina, većinom postavljenih u doba građanskog rata tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije