Svijet životinja

Pratite nas na Google news

"Pauk osvetnik" otkriven u Meksiku

"Pauk osvetnik" otkriven u Meksiku
Foto: N.N. | "Pauk osvetnik" otkriven u Meksiku
N.N.

​Naučnici su otkrili novu vrstu pauka sa vrlo moćnim otrovom. Jednim ugrizom može da izazove velike probleme na koži čovjeka.

Uprkos tome što se smatra da ovaj pauk nije smrtonosan, njegov ujed može uzrokovati pojavu lezija po velikoj površini kože.

Pauk koji je nazvan Loxosceles tenochtitlan je otkriven u Meksiku, i utvrđeno je da živi u namještaju i u proizvodima od tekstila.

Za otkriće su zaslužni istraživači sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku u mjestu Tlaksala. Tim je predvodio biolog i univerzitetski profesor Alehandro Valdez-Mondragon, prenosi RTS.

Detaljnom analizom zglavkara, utvrđeno je da ovaj pauk potiče iz Meksičke doline na Meksičkoj visoravni. Dokazano je i da je jedinstvena vrsta, pošto su naučnici ranije mislili da ovaj pauk pripada već poznatoj vrsti zglavkara.

Profesor Valdez-Mondragon je upozorio da je specifičan i po tome što lako može da ugrize čovjeka, ako se osjeti ugroženim.

Zato je već dobio nadimak „pauk osvetnik“. Najkomotnije se osjeća ušuškan u uglovima namještaja, rupicama u zidovima...

„Oni vole da borave u domovima ljudi jer tu imaju odgovarajuću temperaturu i vlažnost vazduha kao i hranu. Iako postoji opasnost od nezgode pri susretu sa njima, uloga ovog pauka je važna i ima ekološku funkciju pošto se hrani određenim insektima“, kaže profesor Valdez-Mondragon.

Stručnjaci kažu da se prisustvo ovog pauka u kući ili stanu može izbeći redovnim održavanjem i higijenom stambenog prostora.

Inače, Meksiko je država sa najvećom raznolikošću roda Loxosceles, jer odatle potiče čak 40 od ukupno 140 vrsta tog roda paukova koje postoje u svijetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije