Svijet životinja

Pekinezer - mali pas lavljeg srca

Pekinezer - mali pas lavljeg srca
Foto: Ilustracija | Pekinezer - mali pas lavljeg srca
N.N.

Pekinezer je stara rasa porijeklom je iz Kine. Nastala prije nekoliko hiljada godina i smatra se za jednu od najstarijih rasa na svijetu.

Istorija i porijeklo ove rase obojena je brojnim pričama o carskom gotovo božanskom porijeklu i legendama. Jedna od legendi koja se često pominje navodi da je mali pas nastao kao plod ljubavi lava i majmunice. Simbol lava i zaštitnik Bude bio je vjekovima isključivo vlasništvo carskog dvora.

Pažen, njegovan i duboko poštovan, smatran za zaštitnika svog gospodara na onom svijetu. Na tlo Evrope pekinezeri su stigli krajem 1800. godine nakon poraza i pljačke carske rezidencije od strane Engleza. Jedan od pasa poklonjen je i kraljici Viktoriji. Ubrzo još pasa ove rase stiglo je na tlo Engleske, a prvi put su prikazani na izložbi 1893. godine. Nekoliko godina kasnije usvojen je i prvi standard za pekinezere. A SAD rasa je priznata 1906 godine.

Građa

Pekinezer je mali pas jakih kostiju, ponosnog i samouvjerenog stava i polaganog hoda kao da mu se nikada ne žuri. Za rasu je karakteristično da ima široka prsa pa sprijeda izgleda dosta teško, dok mu se trup sužava prema zadnjem dijelu. Vrat je kratak i debeo. Noge su mu kratke i blago zakrivljene, a šape su velike i ravne, nisu okrugle. Glava je masivna, široka i pljosnata u čeonom dijelu, čak je i lice je plosnatog izgleda. Njuška je ravna i široka, a nos kratak, širok i crn. Nozdrve su širom otvorene. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute, tamne i sjajne. Uši su nisko postavljene, jako razmaknute, kao i oči. Usne su pljosnate, a jezik i zubi ne smiju biti vidljivi. Jaka donja vilica je obavezna. Rep je visoko usađen, čvrsto nošen, neznatno zavijen preko leđa sa bilo koje strane, duge paperjaste dlake. Visina kod ove rase varira od 15 do 25 cm, težina – od 1,5 do 6 kg.

Dlaka

Duga i prava sa obiljem grive koja se produžava preko ramena obrazujući pelerinu ili okovratnik tj. volane oko vrata. Podlaka je veoma gusta. Dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je je paperijasta o veoma obilna. Dopuštene su sve boje osim crvenkasto smeđe i bijele.

Temperament

Pametan, samouvjeren i svojeglav. Ovaj mali pas sa stavom uživa da se šepuri i privlači pažnju. Mnogi znaju biti veoma posesivni, a kod nekih pasa zaštitnički instikt nekada može prerasti i u agresivnost. Obzirom da je tvrdoglav i svojeglav, za dresuru treba dosta strpljenja. Oprezan je i neustrašiv, robustan, međutim iako pas za razonodu odličan je pas čuvar. Pekinezeri se uglavnom dobro slažu sa djecom, ali treba biti oprezan jer ovi mali i krhki psi mogu biti veoma osetljivi na grubost djece. Pekinezeri mogu biri veoma nezavisni, ali im je uvijek potrebana pažnja. Ovi psi su veoma privrženi porodici. Nije mu potrebno puno prostora, a u zatvorenom i nije previše aktivan. Pekinezerima ne treba puno vježbe ali su im potrebne redovne šetnje.

Njega

Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti zadnjem dijelu gdje dlaka brže gubi sjaj. Zubi takođe zahtjevaju redovnu negu i čišćenje. Zbog svog kratkog nosa, ne podnosi ekstremne temperature. Uz pažljivu negu i kvalitetna ishranu ovi psi mogu doživjeti duboku starost.

(njuska.com)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije