Svijet životinja

Peking vraća džinovske pande u Vašington

Peking vraća džinovske pande u Vašington
Foto: Ilustracija/Arhiva | Peking vraća džinovske pande u Vašington

PEKING - Kina će do kraja godine vratiti dvije džinovske pande u Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu, saopštila je prva dama SAD DŽil Bajden u iznenađujućoj najavi koja signalizira novu eru takozvane panda diplomtije između dvije supersile.

"Uzbuđeni smo što će djeca iz okoline i izdaleka još jednom uživati u divnim i radosnim avanturama džinovskih pandi u našem Nacionalnom zoološkom vrtu", objavila je prva dama na mreži "Iks".

Kina će poslati novi par životinja čija su imena Bao Li i Ćing Bao prema desetogodišnjem sporazumu o uzgoju i istraživanju, navodi se u saopštenju zoološkog vrta, koji je pozdravio ovaj događaj kao "istorijski trenutak".

U SAD trenutno postoji samo nekoliko živopisnih crno-bijelih medvjeda, a tri životinje su napustile Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu prije šest mjeseci, prenio je AFP.

Kineski predsjednik Si Đinping je nakon sastanka sa predsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom na samitu u Kaliforniji u novembru prošle godine rekao da bi Kina mogla da pošalje nove pande kao "izaslanike prijateljstva između kineskog i američkog naroda".

Bijela kuća je saopštila da bi bila srećna da u Americi ima više medvjeda ove vrste.

Kina koristi takozvanu "panda diplomatiju" od 1972. godine, kada su prve životinje poslate u SAD kao poklon, nakon istorijske posjete tadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona komunističkoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije