Svijet životinja

Pet najdestruktivnijih pasmina pasa

Pet najdestruktivnijih pasmina pasa
Foto: Pexels/Ilustracija | Pet najdestruktivnijih pasmina pasa

Briga o kućnim ljubimcima može biti pravi izazov, pogotovo za vlasnike destruktivnih pasa i mačaka.

Postoje razni razlozi zašto se psi okreću destruktivnom ponašanju.

Na primjer, većina pasa sklona je žvakanju odjeće i namještaja u prvim mjesecima života, dok im ne izrastu zubi.

Takođe, neki psi su izuzetno aktivni i puni energije, zbog čega se iz dosade mogu okrenuti destruktivnom ponašanju ako ne dobiju dovoljno fizičke i mentalne stimulacije. Isto tako, destruktivnost ponekad može biti rezultat separacijske anksioznosti.

Neke su pasmine pasa sklonije destruktivnom ponašanju od drugih. U nastavku otkrijte koje su to pasmine.

Chihuahua

Iako su sitne, chihuahue mogu napraviti puno štete kada im je dosadno, piše Yahoo News. Njihovi mali, ali oštri, zubi mogu napraviti štetu na tepihu, odjeći, a ponekad i namještaju. Bitno je da dobiju puno mentalne stimulacije kako bi bile sretne.

Labrador

Labradori su jedna od najpopularnijih pasmina diljem svijeta, ali njihova visoka inteligencija i višak energije ponekad rezultiraju žvakanjem raznih predmeta po kući.

Da bi smanjili destruktivno ponašanje, važno je da labradori imaju pristup sopstvenim igračkama za žvakanje, kao i raznim slagalicama koje ih mogu okupirati dok nema vlasnika.

Bigl

Osim što žvaću sve što im se nađe na putu, bigli zavijaju i kopaju rupe kada se osjećaju usamljeno. Da bi bili sretni, potrebna im je redovna aktivnost i društvo.

Rotvajler

Iako su većinu vremena mirni i druželjubivi, rotvajleri ponekad žvaću predmete u svojoj okolini. Anksioznost, stres i dosada mogu pogoršati ovaj problem. Važno je da im vlasnici pruže dovoljno aktivnosti tokom dana.

Graničarski škotski ovčar

Kao najinteligentnija pasmina psa, graničarski škotski ovčari preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima koji im mogu posvetiti puno vremena. Graničarski škotski ovčari vole biti zaposleni, a ako tokom dana ne rade ništa, najdraža aktivnost im može postati uništavanje doma u kojme žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije