Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Pijetao na sudu zbog preglasnog kukurikanja

Pijetao na sudu zbog preglasnog kukurikanja
Foto: Pixabay | Pijetao na sudu zbog preglasnog kukurikanja
N.N.

Slučaj koji je ovih dana "zapalio" Francusku i zbog kojeg se na sudu našao ni manje ni više nego pijetao Moris (Maurice) mogao bi se tretirati kao komšijska posla. Pijetao je završio na sudu, i to zbog kukurikanja. Iako je za pijetla karakteristično da kukuriče, jednoj porodici u francuskom selu to je zasmetalo, pa su komšijskog pijetla tužili.

Prva reakcija na njegovo ranojutarnje kukurikanje dogodila se još prije dvije godine kada su vlasnicu pijetla Korin Fesu (Corinne Fesseau) komšije optužili za "zagađenje bukom" pa su svi završili na sudu.

Tada su od nje tražili da pijetla utiša.

Ovo je tipičan primjer sukoba između ruralne i urbane sredine, iako je pijetao nacionalni simbol Francuske, prenosi "Dnevni avaz".

"Ljudi moraju shvatiti da je selo još selo i da moramo biti tolerantni na kukurikanje pijetlova. Želim zaštititi sve pijetlove u Francuskoj", istaknula je Fesu, koja je dobila značajnu podršku.

Naime, kreirala je internetsku peticiju koju je potpisalo više od 135.000 ljudi, a kako bi spasili pijetla, koji ipak nije došao na sud jer su se bojali da će ometati postupak.

Najčitanije