Svijet životinja

Pingvini u posjeti muzeju oduševljeni slikama

Pingvini u posjeti muzeju oduševljeni slikama
Foto: Screenshot / Youtube | Pingvini u posjeti muzeju oduševljeni slikama
N.N.

Pingvini iz zoološkog vrta u Kanzas Sitiju nedavno su bili u prilici da obiđu obližnji Muzej umjetnosti "Nelson-Etkins". Svi su bili zatečeni s kakvom pažnjom su lutajući hodnicima posmatrali barokna i impresionistička remek-djela.

Ideja da se pingvini dovedu u muzej zapravo je trebalo da bude prvoaprilska šala. Direktor Muzeja umjetnosti "Nelson-Etkins" Džulijan Zagazigotija pozvao je 1. aprila direktora zoološkog vrta u Kanzas Sitiju da se raspita kakvi su njihovi planovi za ponovno otvaranje za posjetioce.

"U Kanzas Sitiju svi dosta blisko sarađujemo, posebno kulturne institucije i neprofitne organizacije. Zvao sam da vidim šta se dešava i kada planiraju da ponovo otvore vrt za posjetioce. Tada sam u šali rekao i: 'Mogli biste da donesete svoje pingvine da malo posjete muzej'", objašnjava Zagazigotija za Insajder.

Umjesto da se nasmije, direktor zoološkog vrta je odmah prihvatio ponudu i osoblje muzeja i zoološkog vrta su prionuli na posao planiranja posjete. Osnovni zadatak je bio kako osigurati bezbjednost pingvina, ali i umjetničkih djela.

Zaposleni iz zoološkog vrta pažljivo su pratili svaki korak pingvina koji su sa velikom pažnjom posmatrali izložena remek-djela. Direktor Muzeja kaže da su se ponašali isto kao i obični posjetioci. Hodali su hodnicima i razgledali slike.

Pingvinima je više pažnje privuklo barokno slikarstvo

"Kažu da je prosječan raspon pažnje kod ljudi od osam do 10 sekundi kada su u posjeti velikim muzejima i mislim da su pingvini bili u tom prosjeku. Bili su antropomorfniji nego što sam očekivao od njih", dodaje direktor.

Pošto su pingvini u Kanzas Siti stigli iz Perua, Zagazagotija je s njima razgovarao na španskom. Svi su očekivali da će se pingvinima najviše dopasti Moneovi Lokvanji, međutim, oni su pokazali veće interesovanje za barokno slikarstvo.

Video-snimak o posjeti pingvina Muzeju umjetnosti "Nelson-Etkins" koji je objavljen na YouTubeu ubrzo je prikupio stotinu hiljada pregleda.

(rts.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije