Svijet životinja

Pokrenuta istraga povodom masovnog uginuća sivih kitova

Pokrenuta istraga povodom masovnog uginuća sivih kitova
Foto: N.N. | Pokrenuta istraga povodom masovnog uginuća sivih kitova

ANKORIDŽ - Američki biolozi pokrenuli su istragu uginuća najmanje 70 sivih kitova čija su tijela isplivala posljednjih mjesec dana duž američke zapadne obale, od Kalifornije do Aljaske, od kojih su mnogi bili izgladnjeli.

Nacionalna uprava za okeanografska i atmosferska istraživanja /NOAA/ saopštila je da je riječ o "neobičnom slučaju uginuća" i da je potrebna istraga i analiza da se utvrdi šta se tačno dogodilo.

NOAA je saopštila da je od početka godine uginulo najmanje 37 sivih kitova u vodama Kalifornije, tri kod Oregona, 25 u vodama na području države Vašington i pet na Aljasci, dok je još pet lešina kitova pronađeno u Britanskoj Kolumbiji.

U posljednjem slučaju, uginuli kitovi primjećeni su u zalivu Čignik na Aljasci.

Kod većina kitova je utvrđen značajan manjak masnoće što ukazuje da nisu mogli da nađu hranu u vodama koje postaju sve toplije od sjevernog Beringovog mora do mora Čukči kod Aljaske.

Odrasli sivi kit može biti dugačak između 13 i 14 metara, a težak oko 30 tona.

Sivi kitovi ljetnje mjesece provode u vodama Aljaske gdje se hrane i prikupljaju snagu da pređu put do zimskog staništa kod obala Meksika.

Naučnici kažu da su vode kod Aljaske svake godine sve toplije i leda je sve manje i vjeruje se da je to ugrozilo opstanak ovih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije