Svijet životinja

Polarni medvjed uginuo nakon što je progutao gumenu lopticu

Polarni medvjed uginuo nakon što je progutao gumenu lopticu
Foto: Ilustracija | Polarni medvjed uginuo nakon što je progutao gumenu lopticu
N.N.

Muški polarni medvjed umro je u ruskom Zoološkom vrtu nakon što je progutao gumenu lopticu koju mu je bacio posjetilac.

Dvadesetpetogodišnji medvjed, po imenu Umka, iznenada se onesvijestio dok je doručkovao u svom ograđenom prostoru u gradu Jekaterinburgu u ponedeljak ujutru. Njegov njegovatelj koji je bio svjedok incidenta odmah je pozvao pomoć. Grupa veterinara stigla je kod kaveza sa medvjedom u roku od 10 minuta, ali su samo mogli da konstatuju da je Umka uginuo.

Autopsija je pokazala da je polarni medvjed uginuo jer je progutao lopticu koja je pronađena u njegovom stomaku.

Radnici Zoološkog vrta tužni su zbog Umke i vjeruju da mu je igračku bacio neko od posjetilaca. Umkina "prijateljica", polarni medved po imenu Aina, koji je živio u istom prostoru sa njim, teško podnosi njegovu odsutnost, kažu njihovi negovatelji.

Jekaterina Uvarova koja radi u Zoološkom vrtu, rekla je lokalnim medijima da je Aina sada veoma tužna.

"Nju i Umku dijelila je jedna ograda i provodili su puno vremena zajedno. Brinuli su jedno o drugom i razmjenjivali igračke. Nije uobičajeno da se polarni medvedi druže jedni s drugima kad su odrasli", kaže ona.

Rukovodstvo zoološkog vrta navodi da ne planira da traži osobu koja je izazvala tragični incident. Pažljivije će pratiti Ainu kako bi spriječili takve incidente u budućnosti, piše Dailymail.

Umka je u zoološki primljen 1998. godine. Njegovu majku ubili su lovokradice kada je on još bio mladunče. Nakon što je ostao siroče, napao ga je čopor pasa lutalica u blizini sela Bilings u najistočnijem regionu Rusije Čukotka, dok je tražio hranu.

Napad na Umku primjetili su mještani koji su ga kasnije predali zoološkom vrtu, prenosi Telegraf.

"Nažalost, ne znaju svi kako da pravilno izraze svoju ljubav. Uprkos brojnim znakovima upozorenja, neki posjetioci bacaju životinjama "poslastice" i strane predmete, čak i ne razmišljajući o mogućim posljedicama", rekao je portparol zoološkog vrta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije