Svijet životinja

Polarni medvjedi će nestati do 2100.

Polarni medvjedi će nestati do 2100.
Foto: N.N. | Polarni medvjedi će nestati do 2100.

Polarni medvjedi će biti istrebljeni do kraja vijeka ukoliko se ne učini više za borbu protiv klimatskih promjena, predviđa studija.

Naučnici tvrde da su neke populacije već dostigle granice preživljavanja jer se arktički morski led smanjuje, penosi BBC.

Studije pokazuju da će pad morskog leda vjerovatno smanjiti broj polarnih medvjeda, ali nova studija objavljena u časopisu "Nature Climate Change" otkriva i kada bi se to moglo dogoditi, prenosi BBC.

Modeliranjem upotrebe energije polarnih medveda, naučnici su mogli da izračunaju granice izdržljivosti životinja. Prema scenariju visokih emisija gasova sa efektom staklene bašte, vjerovatno će sve populacije polarnih medvjeda, osim nekoliko najsjevernijih, nestati do 2100. godine, pokazalo je istraživanje. Čak i ako se postignu umjereni ciljevi za smanjenje emisije, nekoliko populacija će nestati.

Nalazi se podudaraju sa prethodnim projekcijama da će polarni medvjedi vjerovatno postojati do 2100. godine samo u nekoliko populacija veoma daleko na sjeveru ako se klimatske promjene nastave istim tempom.

"Polarni medvjedi već sjede na vrhu svijeta; ako led ode, oni nemaju gdje da idu", rekao je doktor Stiven Amstrup, glavni naučnik kompanije Polar Bers Internešonal, koji je takođe bio uključen u studiju.

On je objasnio da ćemo prvo ostati bez mladunaca, koji će se rađati, ali ženke neće imati dovoljno tjelesne masti da bi proizvele mlijeko. Mesojedi se oslanjaju na morski led Arktičkog okeana kako bi lovili foke. Kako se led topi, životinje su primorane da prelaze velike razdaljine pokušavajući da pronađu hranu i prehrane svoje mladunce.

Polarni medvjedi su uvršteni u ugrožene vrste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), a klimatske promjene su ključni faktor njihovog nestajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije