Svijet životinja

Povratak roda na Sokolačke njive

Povratak roda na Sokolačke njive
Foto: Srna | Povratak roda na Sokolačke njive

Jedna roda vratila se u svoje gnijezdo u naselje Sokolačke njive, čime je, prema vjerovanju mještana, najavila dolazak lijepog vremena.

Sokočanin Brane Koprivica ispričao je Srni da se u blizini njegove kuće prije pet gopdina naselio par roda.

Gnijezdo su, priča, svili na stubu gradske rasvjete i od tada se svakog proljeća vraćaju u ovo naselje. Prvo dođe jedna, a potom i druga roda, obnove gnijezdo i ostanu tu sve dok prva jata ne polete ka jugu.

Svake godine, dodaje Koprivica, u gnijezdu se pojave još jedna ili dvije male rode, iznad kojih njihovi roditelji često dugo klepeću kljunovima i na smjenu dežuraju.

"Često sam ih posmatrao kako brižno čuvaju svoje gnijezdo i mlade i zato mi je drago da su se vratile. Neće li nam u ovom čudnom vremenu donijeti malo više sreće", nada se Koprivica.

Prema njegovim riječima, roda na ovom prostoru nije bilo do prije pet godina, a onda su počeli da ih viđaju po sokolačkim naseljima, gdje ostaju do jeseni.

Koprivica kaže da je ranije bilo uobičajeno da se rode naseljavaju u blizini vodotoka ili močvara, a sada su se nastanile na prostoru gdje nema ni izvora ni bare.

Ljudi su se, priča, navikli na njih, pa se s početka proljeća, ako ih ne primijete, pitaju šta je s njima.

"Baš smo se početkom aprila pitali da li će doći ovog proljeća, jer smo se uvjerili da svojim dolaskom donesu lijepo vrijeme", objašnjava Koprivica.

Mnogo je narodnih vjerovanja o rodama i njihovom prisustvu u naseljima, napominje i dodaje kako je on uvjeren da donose lijepo vrijeme, a time i sreću za ljude u planinskim krajevima u kojima zima zna da se oduži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije