Svijet životinja

Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane

Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane
Foto: N.N. | Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane

Broj orangutana na malezijskom ostrvu Borneu na područjima na kojima se krče šume zbog sadnje palmi radi proizvodnje palminog ulja u proteklih 15 godina smanjio se za 30 odsto, za razliku od šumskih područja kojima se kvalitetno upravlja, pokazala je nova studija "World Wide Fund for Nature" (WWF).

Studijom je obuhvaćena populacija orangutana u Sabahu, malezijskoj državi na sjeveroistoku Bornea, koji su pred izumiranjem. WWF navodi da je studija najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata u svijetu.

Najveća populacija orangutana, oko 5.500 jedinki, bila je u šumama kojima se upravlja na održiv način u centralnim visinskim dijelovima Sabaha u kojima je njihov broj stabilan proteklih 15 godina. Ali, u rascjepkanim šumskim područjima, okruženim ogromnim plantažama palmi poput područja Kulamba i Tabin na istoku Sabaha, broj orangutana smanjio se za 30 odsto, odnosno 15 procenata između 2002. i 2017. godine, prema istraživanju.

Nizinska šumska područja u Sabahu najvažnije su stanište orangutana, ali krčenje za poljoprivredu koje je uzelo maha i sječa stabala u proteklih 50 godina izazvali su ogromne gubitke staništa i njihovo cjepkanje, što je dovelo do dramatičnog pada njihovog broja.

Studijom je iz vazduha pretraženo područje Sabaha i naučnici su izračunali da na tom području živi 9.558 orangutana.

 

Palmino ulje nalazi se u polovini svih proizvoda 

U proteklih 20 godina potražnja za palminim uljem je nevjerovatno porasla jer se ta sirovina primjenjuje u raznim proizvodima, a i sama stabla palmi imaju vrlo visok prinos. Palmino ulje danas se može naći u gotovo polovini svih proizvoda u supermarketima, a koristi se i za proizvodnju biogoriva.

Takođe, palmino ulje vrlo je važno za indonezijsku privredu. Ta zemlja je samo prošle godine proizvela 36 miliona tona ovog ulja, od čega je izvezla 16,4 miliona tona, što je prema podacima "Sustainability Policy Transparency Toolkita" 12 odsto ukupnog izvoza te zemlje.

O palminom ulju i njegovim derivatima direktno ili indirektno zavisi oko 50 miliona stanovnika Indonezije. No, širenje plantaža katastrofalno je za orangutane, čija se populacije smanjila.

Deforestacija, odnosno uništenje šuma, osim orangutana ugrožava i slonove, nosoroge i tigrove. "Greenpeace" kaže da je na Sumatri deforestacijom uništeno čak dvije trećine prirodnih staništa slonova, a u prirodi je ostalo manje od stotinu nosoroga te samo dva čopora tigrova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije