Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Pronađena lobanja najmanjeg dinosaurusa

Pronađena lobanja najmanjeg dinosaurusa
Foto: N.N. | Pronađena lobanja najmanjeg dinosaurusa
N.N.

Otkriven je najmanji čovječanstvu poznat dinosaurus na svijetu očuvan u ćilibaru starom 99 miliona godina.

Istraživači su pronašli lobanju dimenzija oko centimetar, koja pripada vrsti Oculudentavis khaungraae koja nalikuje ptici. Lobanja je sačuvana u ćilibaru, a nađena je u sjevernom Mijanmaru. Naučnici su mogli da iskoriste uzorak za pravljenje računarsko generirane slike dinosaurusa koji bi, po njihovim procjenama, bio dugačak oko 5 centimetara i težio manje od 30 grama. Smola je sačuvala nekoliko detalja ovog stvorenja, uključujući 100 oštrih zuba i očiju poput guštera.

"To je vjerovatno najlepše sačuvana lobanja ptice iz ere mezozoika koju sam ikada vidjela, i tako je čudna", rekla je paleontološkinja Jingmaj Okonor iz Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka u Pekingu, a prenosi Independent.

Profesorka Okonor rekla je da je Oculudentavis, što u grubom prevodu znači "ptica sa zubima i očima", bio manji od onoga što se danas smatra najmanjom pticom, a to je kolibri.

Prema njihovim navodima, ovo stvorenje je imalo oko 100 oštrih zuba specifičnim za bića koja se hrane insektima. Takođe je imao veliku očnu duplju sličnu oku guštera, sa uskim otvorom koji je puštao samo malu količinu svjetlosti, što ukazuje da je bio aktivan tokom dana. Otkriće, opisano u časopisu Nature, baca novo svjetlo na evoluciju ptica, koje su se odvojile od malih pernatih dinosaurusa prije otprilike 150 miliona godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije