Svijet životinja

Pronađena nova vrsta ajkule

Pronađena nova vrsta ajkule
Foto: Ilustracija | Pronađena nova vrsta ajkule

​Majušna ajkula, pronađena u Meksičkom zalivu, kako se ispostavilo, nova je vrsta, a naučnici su je nazvali “američka džepna ajkula”.

“Džepna ajkula je tek treća od 500 poznatih vrsta ajkula koje mogu da puštaju blistavu tečnost”, rekao je naučnik sa Državnog univerziteta Floride Din Grabs, prenosi AP.

Kao i jedina do sada poznata džepna ajkula, odrasla ženka duga 400 milimetara, pronađena u Tihom okeanu kod Perua, ova novorođena ajkulica duga 142 milimetra ima kesicu pored oba prednja peraja.      

“Mišićne žlezde oivičene su fluorescentnim linijama obloženim pigmentima, što ukazuje na to da puštaju svjetlucavu tečnost”, napisali su ihtiolog Mark Grejs i njegovi saradnici u časopisu "Zutaksa".

“Ajkulica i na stomaku ima grupe ćelija koje emituju svjetlost”, piše u članku.

“Zbog toga je vjerovatno da je i ajkula ulovljena 1979. godine, koja se sada čuva u ruskom muzeju, takođe puštala svjetlucavu tečnost iz abdomena, ali, s obzirom na to da se decenijama čuva u formaldehidu, nemoguće je da sa to utvrdi”, naveo je Grejs.

On kaže da svjetlost može da sakrije ajkulu od plijena ili od predatora.

“Razlike između ove dvije vrste, uključuju mogući organ osjetljiv na dodir koji nove vrste mogu da koriste da bi otkrile stotinama metara udaljen pokret, kao i pojedine razlike u zubima”, napisali su naučnici i dodali da nove vrste mogu da imaju i do 10 pršljenova manje od drugih.

Grejs je objasnio da je beba ajkule bila među primjercima sakupljenim tokom istraživanja 2010. godine o tome šta jedu kitovu ulješture.

On je tri godine identifikovao primjerke, a ova, koja je još imala pupčani ožiljak, bila je posljednja na redu.

“Bavim se naukom oko 40 godina i obično veoma dobro mogu da procenim identitet morske životinje. Kod ove nisam mogao”, naveo je Grejs.

On je dodao da mu je trebalo vremena da ubedi sebe da je u pitanju nešto neuobičajeno.

Pozvao je Univerzitet Tulan i rekao da ima ajkulu koju ne može da identifikuje. U projekat su se uključili i naučnici iz Američkog muzeja istorije prirode u Njujorka i Muzeja istorije prirode Florida.

Izveštaj u kojem se ajkula identifikuje kao druga pronađena iz iste vrste pojavio se 2015. godine.

U narednim godinama u Grenoblu u Francuskoj korišćena su skeniranja u visokoj rezoluciji u akceleratoru čestica kako bi se došlo do više detalja i da bi naučnici bili sigurni da li je u pitanju nova vrsta.

Evropski ekspert Žulijan Kle obavio je ćelijsko seciranje tkiva džepne ajkule kako bi potvrdio njene funkcije.

“On je potvrdio da su u lpitanju ćelije koje proizvode svetlucavu tečnost, tako da sa sigurnošću može da se kaže da ova ajkula finkcioniše isto kao ona u Rusiji”, rekao je Grejs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije