Svijet životinja

Prve kapibare u istanbulskom akvarijumu

Prve kapibare u istanbulskom akvarijumu
Prve kapibare u istanbulskom akvarijumu

ISTANBUL - Akvarijum u Istanbulu je dobio nove stanovnike, a riječ je o južnoameričkim kapibarama, najvećim glodarima na svijetu i poluvodenim sisavcima koji plijene pažnju svojim izgledom i umiljatošću, a nazivaju se i vodeno prase, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istanbulski akvarijum se prostire na 22.000 metara kvadratnih površine i jedan je od najvećih tematskih akvarijuma u svijetu, a nalazi se u mjestu Bakirkoj. U odjelu amazonskih šuma su smještene prve dvije kapibare u Turskoj, a radi se o ženki i njenom ženskom mladunčetu.

Direktor akvarijuma Dilek Capanoglu je za AA kazao da su kapibare privukle veliku pažnju posjetilaca, a da u akvarijumu živi više od 1.500 različitih životinjskih vrsta, među kojima i mnogo endemskih primjeraka zaštičenih u svijetu.

"Kapibare su zapravo najveći pitomi miševi na svijetu. Ženka i mladunče su nam stigli prošlog mjeseca i potom su podvrgnuti rehabilitacionom programu. Sada žive u amazonskoj šumi. Ženka je stara dvije godine, a mlado šest mjeseci. Ove životinje vole vodu. Na nogama imaju mrežaste peraje i veoma su dobri plivači", kazao je Capanoglu.

Kapibare najčešće dolaze iz Kostarike, a u Ginisovoj knjizi su vlasnici titule najvećeg miša na zemlji. Mogu težiti do 70 kilograma i svojim izgledom podsjećaju na vodenog konja. Biljojedi su i dnevno jedu oko tri kilograma voća i povrća.

Komuniciraju lavežom, a žive 8 do 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije