Svijet životinja

Psi iz Sanskog Mosta otišli za Prnjavor

Psi iz Sanskog Mosta otišli za Prnjavor
Foto: Zlatan Čekić | Psi iz Sanskog Mosta otišli za Prnjavor

SANSKI MOST - U sklopu akcije zbrinjavanja napuštenih pasa u užem gradskom području Sanskog Mosta juče je s ulica uklonjeno više od stotinu pasa koji će biti udomljeni u Prihvatilištu za pse "Java" u Prnjavoru.

U međuvremenu, općina Sanski Most je s pomenutim prihvatilištem sklopila sporazum po kojem je planirano da se s ulica ukloni 300 pasa lutalica.

Prema riječima Senada Bašića, direktora Veterinarske stanice iz ovoga grada, radnici iz Prnjavora ovih dana provode pomenute aktivnosti, a svi psi će biti adekvatno i humano zbrinuti, biće pod veterinarskim nadzorom i čekati na svoje udomljavanje.

"Hvatanje pasa obavljamo na human način, a u slučajevima gdje životinje pokazuju agresivnost primjenjuje se lokalna anestezija, psi se uspavaju i potom zbrinu. Ukoliko se ukaže potreba da se s ulica ukloni veći broj pasa, napravićemo aneks ugovora s našim partnerima", kazao je Bešić.

Lokalne vlasti ove općine u tekućoj godini provode sveobuhvatnu akciju čiji je cilj da se smanji enormni broj pasa lutalica. U proteklom periodu obavljena je temeljna registracija vlasničkih pasa, a njihovi vlasnici su imali mogućnost da vakcinišu i čipuju svoje ljubimce po subvencioniranim cijenama. 

"Zakonska obaveza svih vlasnika pasa jeste da su životinje pod stalnim veterinarskim nadzorom, da su cijepljene, registrovane i označene. Nakon što se okonča akcija, inspekcija će obići teren i prema svim građanima koji nisu izvršili zakonsku obavezu preduzeti zakonom predviđene mjere", istakao je Bešić. On je pozvao vlasnike da se odazovu i iskoriste finansijske pogodnosti koje im se nude.

U cilju realizacije svih ovih aktivnosti općina Sanski Most je u ovoj godini odobrila sredstva u iznosu od 200.000 maraka iz lokalnog budžeta. Problem s psima u Sanskom Mostu eskalirao je potkraj prošle godine kada su psi napali i izujedali desetogodišnjeg dječaka.

Kasnije je sličnu sudbinu doživjela jedna starija žena, a zabilježeni su i drugi slučajevi napada na ljude. Broj pasa na ulicama ovoga grada enormno se povećao posljednjih mjeseci, a u Sanskom Mostu ne postoji sklonište za napuštene životinje gdje bi se oni eventualno mogli smjestiti.

 

 

  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije