Svijet životinja

Psi po mjeri starijih ljudi: Odaberite rasu ze sebe

Psi po mjeri starijih ljudi: Odaberite rasu ze sebe
Foto: Ilustracija | Psi po mjeri starijih ljudi: Odaberite rasu ze sebe
N.N.

Svako treba da dobije priliku da svoj život dijeli sa psom, bez obzira na to koliko godina ima. Ukoliko pripadate starijoj populaciji, to nije faktor koji treba da utiče na odluku da nabavite svog novog najboljeg prijatelja. Ali ipak, vaš životni stil i zdravstveno stanje jesu faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira psa o kojem ćete se brinuti.

Odavno je dokazano da društvo psa obezbjeđuje mnoge zdravstvene i emocionalne koristi, piše Petface.

Druženje sa psom smanjuje stres, snižava krvni pritisak, eliminiše anksioznost i depresiju, koje gotovo po pravilu prate osobe preko 60 godina starosti. Pored toga, briga o psu i redovne šetnje poboljšavaju opšte fizičko stanje vlasnika. U principu, možete nabaviti bilo kog psa za ljubimca ukoliko imate mogućnosti da se dovoljno dobro brinete o njemu, bez obzira na svoje godine.

Međutim, obratite pažnju na sljedeće činjenice. Na prvom mjestu, razmislite da li možete da zadovoljite osnovne potrebe pasa kao što su šetnje, ishrana i zdravstvena njega. Ako već vodite aktivan život, možete izabrati psa koji zahtijeva više aktivnosti. Ukoliko više vremena provodite u kući, onda morate misliti o psima koji nisu pretjerano zahtjevni što se tiče šetnje, igre i vježbe u prirodi. Razmislite o životnom vijeku psa. Žive od 12 do 15 godina, pa stoga nije loša ideja da nabavite odraslog psa umjesto šteneta pripadnika dugovječnih rasa. Ako imate neki zdravstveni problem koji će vam otežati brigu o velikom psu, bolji izbor su male rase.

Evo nekoliko rasa koje su nešto više po mjeri starijih osoba.

Bišon

Mali bijeli pas. Radostan i dobroćudan. Lako se obučavaju i socijalizuju i ne traže neku posebnu njegu osim povremene posjete frizeru za pse. Lak za šetnju i nije posebno zahtjevan kada se radi o fizičkim aktivnostima.

Francuski buldog

Sa ovim psom nikada nećete biti tužnu. Spada u najveselije pasmine. Mišićavi su i aktivni ali srećom nisu pretjerano izdržljivi u svojim fizičkim aktivnostima. Redovna šetnja im je sasvim dovoljna da istroše nakupljenu energiju. Nešto su zahtjevniji kada se govori o zdravlju, jer često imaju različite kožne probleme. Pored toga, zbog skraćene njuške gotovo svi hrču tokom spavanja.

Maltezer

Slično kao i bišon ovo je pravi „mali bijeli pas“. Idealan je družbenik u stanu i obožava da sjedi u krilu vlasnika ili na nekoj mekoj fotelji ili krevetu. Što se tiče šetnje, takođe nisu previše zahtjevni a većina je zadovoljna kada u šetnju ide u rukama vlasnika. Laki su za obuku, a sa težinom od 4 do 6 kilograma može ići svuda sa vama. Staje u gotovo svaku torbu. Jedino o čemu treba voditi računa u zdravstvenom smislu to su pretjerana telesna težina, njega dlake i zuba.

Pomeranac

Želite malog psa? Težina im je između 3 i 7 kilograma pa su u tom smislu idealan izbor. Previše su temperamentni i lajavi, ali su zabavni i razigrani. Vole da sjede u krilu vlasnika, a za potrošnju energije su im dovoljne odgovarajuće igračke. Zahtijevaju više njege krzna i zuba.

Princ Čarls kavalir španijel

Mali pas koji je najsrećniji kada je u društvu vlasnika. Lako se trenira. Zahtijeva redovnu njegu ušiju, četkanje dlake i povremene odlaske kod grumera. Imaju više genetski uzrokovanih zdravstvenih problema vezanih za koštano zglobni aparat i srce pa se dobro informišite kod veterinara i odgajivača.

Pudla

Ako želite pudlu za svog novog prijatelja, predlažemo one malog rasta. Inteligentne su i nevjerovatno odane vlasniku. Lako se socijalizuju i dobro će se slagati sa unucima. Redovne dnevne šetnje su sasvim dovoljne da zadovolje njihovu potrebu za fizičkim aktivnostima. Lake su za njegu, ali neophodno je da se redovno vodi kod grumera zbog njege dlake. Izuzetno se malo linjaju, gotovo da nemaju karakterističan miris pa je i to jedna prednost o kojoj treba misliti. I oni zahtijevaju veću pažnju kada se radi o njezi ušiju i zuba.

Vipet

Pitate se kako trkački pas može biti dobar za starije osobe? Ovi psi koji pripadaju hrtovima djeluju kao da imaju neiscrpnu energiju. Međutim, pored redovnih umjerenih šetnji i povremenim puštanjem da se istrče uglavnom više vole udobnost fotelje i mir kuće. Nisu pretjerano zahtjevni što se tiče njege dlake i ishrane. Ipak, prilično su veliki po dimenzijama pa razmislite da li možete da se brinete o takvom psu.

Korgi

Ovi psi koji su po dimenzijama između malih i srednjih rasa su veoma pameti i prilično laki za obuku. Iako kratkonogi, vole šetnju što će i vas natjerati da redovno izlazite iz doma i da se fizički aktivirate. Veoma su jednostavni za njegu a davaće vam i utisak kraljevskog statusa. To su omiljeni psi engleske kraljice Elizabete.

Ši cu

Mali, čupavi i prilično energični psi koji ipak ne zahtijevaju pretjeranu njegu. Pomalo su tvrdoglavi, ali im to daje i poseban ton. Pošto imaju skraćenu njušku, skloni su problemima sa disanjem kao i kožnim oboljenjima. Ipak, zbog svojih dimenzija, vrlo su dobri za manje stanove.

Sama rasa nije garancija da ste izabrali psa koji vam potpuno odgovara. Svaki pas je jedinstven kako po osobinama tako i potrebama. Ako se odlučite za usvajanje već odraslog psa, veće su šanse da unaprijed znate da li vam odgovara u odnosu na vaše mogućnosti i očekivanja. Ukoliko možete, provedite neko vrijeme sa njim da se bolje upoznate. Tako će se izbjeći situacije neispunjenih očekivanja i razočaranja. Uostalom, uzimanje psa u starijoj dobi predstavlja novi početak i novu fazu vašeg života, a to je osjećanje koje je neponovljivo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije