Svijet životinja

Psu prilazite bočno i nemojte ga gledati u oči

Psu prilazite bočno i nemojte ga gledati u oči
Foto: Ilustracija | Psu prilazite bočno i nemojte ga gledati u oči

Većina napada i ugriza pasa se dešava kada neoprezno prilazimo nepoznatom psu. Zbog toga treba biti obazriv i ne voditi se činjenicom da inače imate dobru komunikaciju sa ljubimcima, jer je svaki pas poseban karakter i ne možete predvidjeti pojedinačne reakcije.

Svaki prilazak zavisi od konkretne situacije u kojoj ste se našli, odnosno od toga da li je u pitanju ljubimac na povocu u šetnji sa vlasnikom, ili možda pas koji je napušten i šeta ulicama, piše Petface. Prije nego što priđete bilo kom nepoznatom psu, neophodno je da bar dijelom poznajete njegov govor tijela, pa je mudro ne prilaziti mu ukoliko su mu uši nakostriješene i podignute. Takođe, svojim govorom tijela nagovjestite mu da prilazite sa prijateljskim namjerama.

Prilikom prilasku psu koji vas ne poznaje:

  •     prilazite polako,
  •     ukoliko je moguće bočno,
  •     nikako ne uspostavljajte direktan kontakt očima, jer on to može doživjeti kao provokaciju ili prijetnju,
  •     ukoliko je pas u šetnji na povocu, prvo upitajte njegovog vlasnika da li je u redu da mu priđete.

Većina vlasnika vaspitava svoje pse da se lijepo ponašaju i da ne skaču na druge ljude, a vi svojim ponašanjem možete isprovocirati da se oni upravo tako ponašaju, čime poništavate nečiji mukotrpni trud. U tom smislu treba voditi računa da budete smireni i da ne gestikulirate pretjerano rukama. Kada ste mu već prišli, možete lagano čučnuti kako biste bili njegove visine i lagano i opušteno mu ispružite ruku kako biste mu dozvolili da vas onjuši i da se privikne na vaš miris. Kada ste uspostavili taj prvi kontakt, možete ga lagano pomaziti po grudima ili leđima, ali nikako po glavi, a zatim ga možete i počeškati ispod brade. Na taj način ćete polako zadobiti njegovo povjerenje.

Kada su u pitanju napušteni psi ili oni koji su zalutali, njima treba prilaziti sa pojačanom dozom opreza zato što su vjerovatno vrlo uplašeni i dezorijentisani, a nerijetko i agresivni. Ova pravila treba primjenjivati i prilikom kućnih posjeta, čak i ukoliko ste već upoznati sa psima koji tu žive, jer su oni po prirodi skloni odbrani sopstvene teritorije i mogu vas shvatiti kao uljeza koji ih ugrožava.

Još nešto veoma važno. Dijete obavezno naučite ovakvim postupcima, bez obzira na to da li ima ili nema psa kao kućnog ljubimca. Djeca su uglavnom radoznala i prijateljski raspoložena prema psima, ali to nije uvijek i obostrano. Najbolje je da ih naučite da bez pitanja ne prilaze vlasničkim psima, a da uličnim psima samostalno nikada ne prilaze.

Od pasa nikako ne treba bježati, jer će oni to sigurno shvatiti kao poziv da krenu za vama. U svakoj situacuji treba odreagovati mirno i staloženo, bez naglih pokreta i uvijek izbegjavati gledanje u oči i maženje po glavi. Ukoliko primijenite ove savjete, znači da poštujete pse, a budite sigurni da će vam oni to poštovanje i uzvratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije