Svijet životinja

Ptica iz Srbije stigla do Namibije

Ptica iz Srbije stigla do Namibije
Foto: Pixabay | Ptica iz Srbije stigla do Namibije

Ptica iz Srbije stigla je čak do Namibije. Iznemoglu pticu pronašao je farmer u ovoj južnoafričkoj državi.

Odnio ju je u njihov centar za oporavak divljih životinja, gde su pomoću prstena kojim je obilježena ustanovili odakle potiče.

Ispostavilo se da se ova šarena ptica izlegla u blizini Bačke Topole, gdje ju je kao mladunca na gnijezdu 12. jula 2019. u okolini Bačke Topole obilježio ornitolog Jožef Šihelnik, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Do Namibije je "putovala" čak 231 dan i preletjela 7.368 kilometara.

"Tih sedam meseci puta nije provela samo u letu, ona je prešla nekoliko država i 'koristila' tradicionalna odmorišta", kaže Slobodan Knežević, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Reč je o klasičnoj selici, ali je jedina iz porodice modrovrana koja nastanjuje Evropu. To je ptica veličine gradskog goluba, koja se gnezdi na otvorenim staništima, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima. Kod nas boravi od maja do kraja septembra, dok zimu provodi u podsaharskoj Africi.

Ptice na selidbama ne muče samo klimatske promene i vremenske nepogode, već i negativni uticaj ljudi, kao što je krivolov modrovrana na Bliskom istoku", priča on.

Početkom 2000. godine gotovo je došlo do istrebljenja ove vrste u Srbiji. Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, kao i smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama i intenzivnim korišćenjem pesticida.

"Već 17 godina aktivno štitimo nacionalne populacije modrovrane", kažu u Društvu i dodaju: "Za to vreme, kroz program postavljanja drvenih kutija za gnežđenje, vojvođanska populacija povećana je sa 15 na više od 250 parova, što je najveći uspeh u zaštiti ugroženih vrsta ptica u Srbiji. Osim u Vojvodini, kutije su postavljene širom Negotinske Krajine i u okolini Beograda."

Nakon tronedjeljnog oporavka "srpska" ptica je puštena na slobodu, a ornitolozi očekuju da će se poslije duge proljećne seobe vratiti u blizinu mjesta izleganja.

Otrovan orao iz Austrije

"Mlada ženka orla krstaša bila je označena satelitskim odašiljačem kojim su njeno kretanje predano pratili ornitolozi organizacije BirdLife iz Austrije. Ptica je, nažalost, pronađena mrtva na Božić 2018. godine, u selu kod Apatina. Ispostavilo se da je dva dana ranije ušla u Srbiju i tu otrovana. Podaci su pokazali da je za šest mjeseci preletela čak 4.200 kilometara, kroz čak osam država Evrope", kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije