Svijet životinja

Ribar otišao da lovi šarana pa upecao patku

Ribar otišao da lovi šarana pa upecao patku
Foto: Privatna arhiva | Ribar otišao da lovi šarana pa upecao patku

Zoran Marinkov juče oko 13 sati smjestio se kraj jezera Peskara u Zrenjaninu u nadi da će uloviti šarana, kapitalca. I proveo je tu čitavu noć, spavao kraj vode, a rano ujutro oglasio se alarm.

"U 7.45 sati još sam bio u snu, oglasio se signalizator ubedljivim jakim zvukom biiiiippppppp,ustajem iz kreveta, izlazim iz šatora, udaram kontru jaku, ne bih li dobro zakačio šarana, ali to je bila patka...", priča ribar, u isto vrijeme i iznenađen i razočaran.

Patka je, kaže, sama kriva. Došla je da krade hranu, pa se baš kao riba zakačila za udicu, pa je bilo baš povuci - potegni, poleti - sleti.

"Uhhh mislim se, dobro je, nije strašno, nije labud! Dovlačio sam patku 5-6 minuta bilo mi je smešno, pokušavala je da leti, a ja sam je uporno obarao dole motajući silk na mašinu. Kad je već došla do obale počelo je pravo cirkusko vijanje poput klovna i nekog zeca ili mačke... Tamo amo, al' sam je uhvatio za krila, pa mogu reći da je patka dobro uhvatila mamac, kao pravi šaran kapitalac za donju usnu, tj. patkin kljun. Mučio sam se da izvadim udicu i oslobodim patku", priča Marinkov.

Kaže, 29 mu je godina, peca od četrnaeste, ali patku još nije upecao. Sve do sada. Pa se s njom slikao, kao s pravim kapitalcem.

"Bilo mi je smešno, a i malo žalosno, jer toliko provodim vremena na jezeru, ovo je prvi put da se desi ovako", priča ribar.

Patke kradljivce i labude vidio je on čim je stigao, ali nije ni pomislio da će nekoga od njih tada upecati.

Marinkov će na kapitalca morati još da čeka. Od ovog ulova može da se zadovolji samo babuškom od oko kilograma.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije