Svijet životinja

Rijedak fenomen kod Užica, pojavio se bijeli mišar

Rijedak fenomen kod Užica, pojavio se bijeli mišar
Foto: Wikipedia | Rijedak fenomen kod Užica, pojavio se bijeli mišar

UŽICE - Bijeli orao mišar, rijetka vrsta ptice koja je u Srbiji primijećena samo dva puta, posljednjih sedam dana vidjena je u okolini Užica, u mjestu Gajevi.

 

Ovu neobičnu pticu prvi put je primijetio Miroljub Stanojević prošlog četvrtka.

"Pomislio sam da je galeb, ali otkud mediteranska ptica kod nas? Pratio sam je i uz pomoć dvogleda sam video da je orao, beli i da ima malo crna krila", rekao je za Tanjug Miroljub Stanojevich.

Kaže da je pozvao je Branimira Ćirovića, koji se bavi izučavanjem ptica, pa je on utvrdio da je riječ o orlu mišaru i to vrlo rijetko vidjenom u Srbiji, jer ima leucizam, poremećaj obojenosti perja koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u tijelu.

"Za razliku od albinizma, gde je jedinaka potpuno bela, u sluccaju leucizma tamne boje ostaju, naprimer, zadrže se na nogama, u očima... Pojava je toliko retka, jer samo jedna jedinka od 30 hiljada ima ovaj poremechaj", navodi Ćirovich.

On dodaje i da im ovaj genetski poremećaj smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

"Ove ptice imaju kraći životni vek, jer su izložene, bele, upadljive. U ovom slučaju se radi o mišaru koga ima dosta u ovim krajevim i nije toliko ugrožen, ali kad je reč o manjim pticma sa ovakvim poremećajem one lako stradaju od grabljivica", dodaje CHirovich.

Još nije utvdjeno da li je užički beli mišar u prolazu ili se ovde izlegao, ali se svakoko apeluje na mještane da ga ne uznemiravaju.

Bijeli orao mišar do sada je dva puta snimljen u Srbiji, u Šidu i Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije