Svijet životinja

Rijetka vrsta leopard žabe otkrivena u centralnoj Arizoni

Rijetka vrsta leopard žabe otkrivena u centralnoj Arizoni
Foto: Wikipedia | Rijetka vrsta leopard žabe otkrivena u centralnoj Arizoni

Jedna rijetka vrsta leopard žabe nedavno je pronađena u američkoj saveznoj državi Arizona, van svog uobičajenog staništa.

Riječ je o vrsti leopard žabe pod nazivom čirikaua, čiji je jedan primjerak nedavno fotografisao dobrovoljac šumarske službe u blizini mjesta Kamp Verde u centralnoj Arizoni, a biolozi su kasnije potvrdili da najmanje deset primjeraka te vrste živi u tom području.

Zbog gubitka prirodnih staništa, ali i bolesti i grabljivaca, populacija ovih žaba se smanjila, kao i broj područja koja nastanjuju, pa se do sada smatralo da one žive samo u istočnoj Arizoni, u zapadnom dijelu američke države Novi Meksiko i na sjeveru Meksika.

Kako navodi AP, objašnjenje za njihovo pojavljivanje izvan tih krajeva moglo bi da leži u činjenici da su one možda bile u potrazi za sigurnijim staništima, odnosno toplijim predjelima u kojima su zaštićenije od gljivičnih bolesti.

Ove žabe na listu ugroženih životinjskih vrsta u SAD su uvrštene 2002. godine, a u sklopu napora za obnovu njihove populacije, one se, između ostalog, odgajaju u zatočeništvu, a potom puštaju u prirodu, u zemljane rezervoare napunjene vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije