Svijet životinja

Rode svile gnijezdo u centru Oštre Luke

Rode svile gnijezdo u centru Oštre Luke
Foto: N.N. | Rode svile gnijezdo u centru Oštre Luke

OŠTRA LUKA - Gnijezdo i svoj topli dom na vrhu stuba elektrorasvjete u centru Oštre Luke svio je prije nekoliko mjeseci par roda, te su u međuvremenu postale ljubimci ovoga mjesta koje je središte jedne od najmanjih opština u Republici Srpskoj.

Stanište roda se nalazi odmah uz magistralni put koji povezuje ovo mjesto sa Sanskim Mostom i Prijedorom, dok se preko puta nalaze zgrade lokalne policije i lokalne samouprave. 

Ove prekrasne ptice žive u potpunoj simbiozi s mještanima, koji su se u međuvremenu navikli na njihovo prisustvo, a nedaleko od njihovog staništa nalaze se škola, ugostiteljski objekti i mjesna trgovina. 

Mještani kažu kako se odrasle rode često mogu vidjeti da napuštaju gnijezdo, ali nikada u paru, te smatraju kako bi se u gnijezdu uskoro mogle pojaviti i prinove. 

"Često ih se može vidjeti na obližnjim poljanama pored Sane i vjerovatno su u potrazi za hranom. Rode su ljubimci čitave Oštre Luke, a posebno će biti zanimljivo kada se pojave ptići, svi ih s nestrpljenjem očekujemo", kažu mještani. 

Po narodnim vjerovanjima, ove ptice su simbol napretka, rodnosti i plodnosti, pa se njihovom dolasku ljudi uvijek raduju. Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu.

Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije