Svijet životinja

Rotvajler - hrabar i odan pas

Rotvajler - hrabar i odan pas
Foto: Ilustracija | Rotvajler - hrabar i odan pas

Rotvajleri su, zbog svoje visoke inteligencije, neustrašivosti i velike povezanosti sa vlasnikom, vrlo cijenjeni radni psi.

S druge strane sve ove odlike čine ih savršenim porodičnim psom. Uz pravilnu dresuru, rotvajleri zaista mogu biti najbolji čovjekov prijatelj.

Porijeklo

Rotvajleri važe za jednu od najstarijih rasa. Vode porijeklo od mastifa, pasa uzgajanih za borbe sa lavovima u arenama, još iz doba Rimljana. Preci današnjih rotvajlera putovali su sa osvajačima, tjerajući stoku kojom su se vojnici hranili. Pasmina je dobila ime po njemačkom gradu Rotvil (crvena vila). Ovi psi su i tada bili cijenjeni zbog svojih izuzetnih radnih sposobnosti, a manje kao porodični psi. O rotvajlerima kao samostalnoj rasi prvi put se govori 1890. godine, a 1910. zvanično je ustoličen kao policijski pas. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, odanosti i snazi i danas je savršen radni pas, ali i odličan porodični ljubimac.

Tjelesne karakteristike

Rotvajleri kao rasa spadaju u snažne, srednje velike pse. Mužjaci su značajno krupniji od ženki težine između 50-60 kg i visine u grebenu 61-69 cm. Ženke teže između 35-48 kg, visine 56-63 cm. Glava je jaka i široka, njuška srednje duga, a vrat mišićav. Telo je nabijeno, ravnih leđa i širokog grudnog koša. Rep prirodne dužine je dugačak i jak, vodoravno nošen. Najčeće se rep kupira, odnosno skraćuje na prvom ili drugom pršljenu i to dok je pas štene. Dlaka im je kratka, oštra i crna, a donji dio njuške, grudi i šape svjetlije braon-narandžaste boje. Prosječni životni vijek im je oko 10 godina.

Zanimljivo je da od svih rasa pasa, najjači ugriz ima upravo Rotvjaler. Zahvaljujući svojim širokim jakim čeljustima, najjači izmjereni ugriz iznosi 250 kg/cm2.

Temperament

Karakter bilo koje rase psa zavisi isključivo od nasljednih, genetskih i stečenih, naučenih faktora. Rotvajleri su u osnovi uravnoteženi, samouvjereni i hrabri psi. Vrlo bro se vezuju za porodicu, odnosno vlasnika i spremni su da urade sve kako bi ih zaštitili. Dosta su suzdržani i nepovjerljivi prema strancima što ih čini kvalitetnim čuvarima domaćinstva. Spadaju u visoko inteligentne pse i brzo uče. Sve ove karakteristike čine ih neustrašivim i poslušnim radnim psima. Mogu biti svojeglavi pa im je neophodan autoritativni vlasnik i dosljedna dresura. Psa od malena treba socijalizvati, staviti mu do znanja da je vlasnik "vođa čopora" i naučiti ga granicama koje ne smije da prelazi. Pravilno odgojen rotvajler odlično će se slagati sa djecom, a biće pažljiv i prema drugim ljubimcima. Ženke rotvajlera su odanije i privrženije vlasniku pa ih je lakše dresirati, dok su mužjaci samostalniji i sa više karaktera.

Zdravlje i njega

Rotvajleri su relativno zdrava rasa. Kao kod svih većih pasa može doći do displazije kuka. Nekada je ova bolest genetska, ali se može pojaviti i usljed nagolog rasta ljubimca. Najbolji način za dijagnostikovanje je pravovremeno snimanje kukova. Skloni su obolijevanju od raka, koji je najčešći uzrok prevremene smrti rotvajlera. Ova rasa je vrlo energična i potrebno im je dosta aktivnosti i kretanja. U suprotnom skloni su gojenju što može izazvati niz oboljenja. Uz pravilnu ishranu i svakodnevnu fizičku aktivnost, pas će biti mišićav i zdrav.

Rotvajleri ne zahtjevaju mnogo njege. Vrlo se malo linjaju i dovoljno ih je češljati jednom nedjeljno.

Dobro se prilagđavaju uslovima života u stanu uz redovne šetnje. U dvorištu će pas uživati, ali nikako ne smije biti zapostavljen u boksu jer rotvajler pati bez čovjekovog društva.

(njuska.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije