Svijet životinja

Samo u Rusiji: Uhvatili medvjeda i na njemu sprejem napisali "T-34"

Samo u Rusiji: Uhvatili medvjeda i na njemu sprejem napisali "T-34"
Foto: Screenshot | Samo u Rusiji: Uhvatili medvjeda i na njemu sprejem napisali "T-34"

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimak polarnog medvjeda na kojem je neko crnim sprejem napisao "T-34". Stručnjaci su upozorili da bi to moglo da utiče na sposobnost ove životinje da se stopi s okolinom pri lovu na hranu.

U toku je istraga kako bi se utvrdilo gdje je tačno u arktičkoj Rusiji snimljen ovaj video, piše "BBC".

Tenk "T-34" igrao je važnu ulogu u pobjedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Snimak je na Facebooku objavio Sergej Kavrij, član neprofitne organizacije Svjetski fond za prirodu (WWF), a potom su je podijelili lokalni mediji.

Kavrij je komentarisao da je video podijeljen u WhatsApp grupi za domorodačko stanovništvo Čukotskog autonomnog okruga, koji se nalazi na krajnjem sjeveroistoku Ruske Federacije, a da naučnici koji na tom području nadziru divlje životinje ne bi nikad na taj način obilježili medvjeda.

"Ne znam detalje, odnosno u kojoj regiji ili okrugu je snimljen ovaj video. Ako je to napravila vojska, onda se ovdje radi o nekoj vrsti perverznog nepoštovanja istorije", kazao je Kavrij.

Naučnik Instituta za biološke probleme sjevera Anatolij Kočnev rekao je da je medvjed vjerovatno bio uspavan prije nego što je zasprejan jer su "slova jednolika i iste veličine".

Dodao je da mogu proći nedjelje prije nego što se ispere ova oznaka, što bi moglo stvoriti probleme ovoj životinji koja se oslanja na bjelinu svog krzna kada lovi plijen na arktičkom snijegu i ledu.

Ruski mediji nagađaju da je ovo možda izvelo lokalno stanovništvo koje je uznemireno zbog porasta broja polarnih medvjeda koji ulaze u zajednice u arktičkoj Rusiji, prenosi "Index.hr".

U februaru je na ostrvima Novaja Zemlja proglašeno vanredno stanje jer su se u gradovima i naseljima pojavili desetine polarnih medvjeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije